album
Hiphop

Kanye West

The Life Of Pablo

G.O.O.D. MUSIC/DEF JAM/UNIVERSAL

Hij timmert het schavot, slijpt de bijl, nodigt het publiek uit, zet het hakblok klaar en legt zijn hoofd erop neer. Dat is zo ongeveer de modus operandi van Kanye West. De controversiële rapper en producer maakt het zichzelf vreselijk moeilijk. En dat is waarom we van hem houden . . .

Het is niet het beste album ooit, om de meest prangende vraag gelijk te beantwoorden. Het is wel het beste album van pakweg de laatste maanden. Na opener Ultralight Beam denk je met een instant klassieker te maken te hebben. Het nummer is een gebed, een kerkdienst, een preek, alles bij elkaar. Het ademt zelfvertrouwen en ervaring. West durft de tijd en de ruimte te nemen. Op het hele album trouwens, waar hij veel stiltes laat vallen en waar nergens overbodige geluiden staan. Luister FML maar eens. Dat dit toch niet het beste album ooit is, komt door de wisselende kwaliteit. Er staan ongeveer vijf briljante nummers op, afgewisseld door veel goede en prima nummers. Maar om alleen al zijn eigen eerdere meesterwerken te overtreffen, had het aantal briljante tracks groter en samenhangender moeten zijn. Dat doet niks af aan die parels. Zoals Famous, met Rihanna. Zo’n nummer dat perfect in elkaar zit en de vreemdste samples afwisselt. Het daaropvolgende Feedback is het ultieme voorbeeld van die eerdergenoemde minimale en kale stijl. West etaleert er ook de nodige zelfkennis: ‘I been outta my mind a long time, I been saying how I feel at the wrong time’. Kanye is compromisloos. Het kan hem vijandigheid opleveren en geld kosten, toch blijft hij zijn boze hart luchten en schuwt hij de politieke statements nergens. In een nummer als Facts slaat hij door als iemand die altijd zijn gelijk wil halen, maar dat is slechts één keer. I Love Kanye is dan weer een toonbeeld van frisse zelfspot. Op nummers als Waves, Wolves en zeker Fade hoor je meer danceinvloeden dan ooit. En dat komt niet alleen van productiehulpjes Hudson Mohawke en Cashmere Cat. Opvallend is het door Madlib geproduceerde No More Parties In LA, omdat West het daar al rappend moet afleggen tegen een ontketende Kendrick Lamar. The Life Of Pablo is een prachtig album, waarmee Kanye West de door hemzelf opgestookte critici de mond snoert. Rellen kan hij nog steeds als de beste. Conflict is waarschijnlijk zijn brandstof. En dat is leuk, rock & roll zelfs. Goddank schudden types als Kanye de boel wat op. Goddank voor The Life Of Pablo.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid van <span class="oor">OOR</span> en stel je vinyl­pakket samen!
abo-actie

Word lid van OOR en stel je vinyl­pakket samen!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Coldplay, ...
ABBA deelt 'Just A Notion', de nieuwe single van 'Voyage'
luisteren

ABBA deelt ‘Just A Notion’, de nieuwe single van ‘Voyage’

Na de eerdere singles 'I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down' heeft ABBA opnieuw een nummer van ...
Future Past
album
Duran Duran

Future Past

Duran Duran hoorde zó bij het behang van de eighties dat het een wonder is dat ze altijd zijn doorgegaan ...

Recensie: Kanye West - The Life Of Pablo (album) | OOR