album
Pop

Roger Waters

The Wall

COLUMBIA/SONY MUSIC

Pink Floyd hield eigenlijk in 1975 al op te bestaan. Wish You Were Here was het laatste album waaraan alle groepsleden compositorisch bijdroegen. De platen daarna (Animals, The Wall, The Final Cut) waren min of meer soloalbums van Roger Waters, waarop de rest in de rol geduwd werd van veredelde begeleidingsband. Toen Waters in 1985 opstapte, haalde de rest opgelucht adem en zette de band zonder hem voort. De voormalige zanger/bassist heeft zich sindsdien herhaaldelijk misprijzend over zijn vroegere bandgenoten uitgelaten. Het uitbrengen van een soloversie van The Wall kun je rustig opvatten als de zoveelste steek onder water.

Met meer dan dertig miljoen verkochte exemplaren is de bandversie immers de definitieve uitvoering. Door het vele gebruik van samples en geluidsfragmenten mag je bij deze concertregistratie ook nog de vraag stellen hoe live ‘live’ is. Tot zover het slechte nieuws, want The Wall is wel degelijk een prettige luisterervaring. Het autobiografische relaas van de jongen die in de oorlog zijn vader verliest en daarmee in het reine probeert te komen, is tijdloos. Met Another Brick In The Wall, Hey You, Comfortably Numb en Run Like Hell als hoogtepunten is het songmateriaal nog altijd aantrekkelijk. En de band, met Snowy White op gitaar, speelt het album tot in de finesses na. Geheel in de geest van het verhaal, dat ook handelt over de virtuele muur tussen artiest en fan, is het geluid van het publiek op afstand gehouden. Geen essentiële plaat, wel een aangename.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Recensie: Roger Waters - The Wall (album) | OOR