album
indie

Yo La Tengo

This Stupid World

MATADOR/BEGGARS

In mijn recensies van commerciële popplaten prijs ik vaak de grenzeloosheid van hedendaagse artiesten. Geen enkele superster doet nog aan genres. Dat wat een David Bowie uniek maakte, is vandaag de dag de norm. En logischerwijs is dat wat ooit normaal was nu uniek. Dit maakt dat er een gebrek aan rust, stabiliteit en eenvormigheid in de muziekwereld is. En ook aan bands die voor verdieping gaan.

Dat klinkt wellicht als ouwelullenpraat, maar denk er maar eens goed over na. Taylor Swift schoor drie dagen haar oksels niet, maar stond de vierde nacht alweer glad op de dansvloer. Rosalía, maker van de meest geprezen plaat van 2022, kan zich zelfs binnen één nummer niet aan één stijl binden. Voordat alles eruit is gelepeld, beweegt de hedendaagse muzikant zich alweer naar de volgende pot. Deze rusteloze toestanden maken dat ik koudbloedige bands als Yo La Tengo extra kan waarderen. Op hun alweer zeventiende langspeler doet de band uit New Jersey eigenlijk niets wat we nog niet eerder van Yo La Tengo hebben gehoord. Er is de samenzang van favoriet indie-echtpaar Georgia Hubley en Ira Kaplan; altijd zacht, altijd zoet, hoe hard manlief zijn gitaar ook laat gieren of grommen. En er is het basspel van James McNew, dat soms niet helemaal samensmelt met het algehele geluid, maar er los van lijkt te bewegen. Altijd klinkt hij ietwat off.

De songs op This Stupid World zijn Yo La Tengo volgens het boekje, maar stuk voor stuk toch weer een beetje nieuw, met een piepkleine twist ten opzichte van wat we al kennen. Prachtig bijvoorbeeld, dat akoestische gitaarsolootje in het door Hubley gezongen Aselestine. En heerlijk hoe de titeltrack ‘stampt’. Dat Ira Kaplan een beest van een gitarist is, wisten we natuurlijk allang. Maar in opener Sinatra Drive Breakdown roept zijn zoveelste virtuoze solo net weer even wat andere beelden op dan anders. Als er al iets aan te merken valt op This Stupid World, dan is het dat instant klassiekers aan beide kanten van het Yo La Tengo-spectrum – zoals Our Way To Fall of You Heard Me Looking – lijken te ontbreken. Maar het gebrek aan dergelijke uitschieters zorgt tegelijkertijd voor een sterker geheel. Kortom, wie van Yo La Tengo houdt, gaat hiervan genieten.

Neem nu een halfjaar- (€34) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en ontvang This Stupid World van Yo La Tengo gratis op vinyl. Kijk hier voor het aanbod.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR's Eindlijst 2023: dit zijn de 20 beste albums van het jaar
lijst

OOR’s Eindlijst 2023: dit zijn de 20 beste albums van het jaar

Het is weer zover: 55 popjournalisten, radio-dj’s en prominente muziekvolgers stuurden hun top 10 in en het beste album van ...
OOR Recensiebijbel: de klassiekers en vergeten parels uit 52 jaar OOR
oor-shop

OOR Recensiebijbel: de klassiekers en vergeten parels uit 52 jaar OOR

Stop de persen! Ons tweede boek is klaar. Two years in the making, ruim vier kilo in de hand, op glorieus ...
Eerste namen Pinkpop 2024: Måneskin, Calvin Harris en Ed Sheeran
eerste namen

Eerste namen Pinkpop 2024: Måneskin, Calvin Harris en Ed Sheeran

Ook Nothing But Thieves, Royal Blood, Froukje, Sam Smith, Avril Lavigne en Greta van Fleet spelen volgend jaar op de ...

Recensie: Yo La Tengo - This Stupid World (album) | OOR