album
indie

Yo La Tengo

This Stupid World

MATADOR/BEGGARS

In mijn recensies van commerciële popplaten prijs ik vaak de grenzeloosheid van hedendaagse artiesten. Geen enkele superster doet nog aan genres. Dat wat een David Bowie uniek maakte, is vandaag de dag de norm. En logischerwijs is dat wat ooit normaal was nu uniek. Dit maakt dat er een gebrek aan rust, stabiliteit en eenvormigheid in de muziekwereld is. En ook aan bands die voor verdieping gaan.

Dat klinkt wellicht als ouwelullenpraat, maar denk er maar eens goed over na. Taylor Swift schoor drie dagen haar oksels niet, maar stond de vierde nacht alweer glad op de dansvloer. Rosalía, maker van de meest geprezen plaat van 2022, kan zich zelfs binnen één nummer niet aan één stijl binden. Voordat alles eruit is gelepeld, beweegt de hedendaagse muzikant zich alweer naar de volgende pot. Deze rusteloze toestanden maken dat ik koudbloedige bands als Yo La Tengo extra kan waarderen. Op hun alweer zeventiende langspeler doet de band uit New Jersey eigenlijk niets wat we nog niet eerder van Yo La Tengo hebben gehoord. Er is de samenzang van favoriet indie-echtpaar Georgia Hubley en Ira Kaplan; altijd zacht, altijd zoet, hoe hard manlief zijn gitaar ook laat gieren of grommen. En er is het basspel van James McNew, dat soms niet helemaal samensmelt met het algehele geluid, maar er los van lijkt te bewegen. Altijd klinkt hij ietwat off.

De songs op This Stupid World zijn Yo La Tengo volgens het boekje, maar stuk voor stuk toch weer een beetje nieuw, met een piepkleine twist ten opzichte van wat we al kennen. Prachtig bijvoorbeeld, dat akoestische gitaarsolootje in het door Hubley gezongen Aselestine. En heerlijk hoe de titeltrack ‘stampt’. Dat Ira Kaplan een beest van een gitarist is, wisten we natuurlijk allang. Maar in opener Sinatra Drive Breakdown roept zijn zoveelste virtuoze solo net weer even wat andere beelden op dan anders. Als er al iets aan te merken valt op This Stupid World, dan is het dat instant klassiekers aan beide kanten van het Yo La Tengo-spectrum – zoals Our Way To Fall of You Heard Me Looking – lijken te ontbreken. Maar het gebrek aan dergelijke uitschieters zorgt tegelijkertijd voor een sterker geheel. Kortom, wie van Yo La Tengo houdt, gaat hiervan genieten.

Neem nu een halfjaar- (€34) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en ontvang This Stupid World van Yo La Tengo gratis op vinyl. Kijk hier voor het aanbod.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
This Could Be Texas
indie
English Teacher

This Could Be Texas

Na deze jonge indierockband uit West-Yorkshire enkele malen live te hebben gezien, was ik vooraf iets bevreesd voor dit debuutalbum ...
Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013
winactie

Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013

Yasiin Bey (voorheen bekend als Mos Def) brengt een ode aan MF DOOM. Ofwel: de ene 'legend' eert de andere ...

Recensie: Yo La Tengo - This Stupid World