album
ROCK/EMO

30 SECONDS TO MARS

This Is War

EMI

Hoe kun je twee miljoen platen verkopen en toch anderhalf miljoen dollar in de min staan bij je platenmaatschappij? Dat vroeg Jared Leto zich ook af. En dus weigerde hij met zijn band 30 Seconds To Mars een nieuw album te maken. Gevolg? EMI diende een claim van dertig miljoen . . .

Je zou verwachten dat This Is War de ultieme afreageerplaat is geworden, maar de broertjes Leto en gitarist Tomo Milicevic hebben iets anders in petto. Een dramatische plaat, theatraal tot aan de laatste seconde. Daar zal producer Flood (U2, Depeche Mode) ook het nodige mee te maken hebben overigens. Zelfs Kanye West laat zich meeslepen door het grootse gebaar van 30STM, getuige zijn bijdrage op Hurricane. Net wanneer het te pathetisch dreigt te worden, zijn daar gelukkig nummers als Kings And Queens en Alibi, die de vaart erin houden. Helaas bedient de band zich te vaak van hetzelfde trucje: een trage – soms langdradige – opbouw en dan na vier minuten een dramatische climax. De teksten van Leto zijn hoogdravend, vaak wat gekunsteld en op een nogal oppervlakkige manier poëtisch. ‘Tell me would you kill, to prove you’re right’, huilt hij letterlijk in Hurricane. 30 Seconds To Mars profileert zich als meer dan een band. Het gebruik van symbolen, de bijna sekteachtige fanclub met Jared Leto als voorganger – wat blijft er eigenlijk van over als je door al die mystiek heen prikt? Eerlijk is eerlijk, This Is War is een plaat met een bedoeling, met sterke momenten, een geweldige productie en een dijk van een zanger. Emorock voor gevorderden.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid van <span class="oor">OOR</span> en stel je vinyl­pakket samen!
abo-actie

Word lid van OOR en stel je vinyl­pakket samen!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Coldplay, ...
ABBA deelt 'Just A Notion', de nieuwe single van 'Voyage'
luisteren

ABBA deelt ‘Just A Notion’, de nieuwe single van ‘Voyage’

Na de eerdere singles 'I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down' heeft ABBA opnieuw een nummer van ...
Future Past
album
Duran Duran

Future Past

Duran Duran hoorde zó bij het behang van de eighties dat het een wonder is dat ze altijd zijn doorgegaan ...

Recensie: 30 SECONDS TO MARS - This Is War (album) | OOR