album
INDIE

GALAXIE 500

Today / On Fire / This Is Our Music

DOMINO/MUNICH

In de tijd dat de rock vanuit Seattle een krachtige injectie kreeg, studeerden drie studenten uit Boston op meer lineaire patronen en gradaties van langzaam. Hun achterland was de derde van de Velvets en de tweede van de Feelies, hun toekomst leek te liggen in de shoegazescene van Engeland, waar . . .

Debuut Today (1988) en opvolger On Fire (1989) deden weinig voor elkaar onder. Aan de hand van cultfiguur en producer Mark Kramer metselden de drie jongelingen geduldig transparante gitaarmuren met twee of drie akkoorden. De kracht zat ‘m in de herhaling en de subtiele inkleuring (vol galm), die hypnotiserend werkten. Het was muzikaal minimalisme, geperfectioneerd in de Jonathan Richman-cover Don’t Let Our Youth Go To Waste van het debuut, maar uitgewerkt bij de derde plaat. Na het zielloze This Is Our Music (1990) richtte Wareham Luna op en ging de ritmesectie – ook in het echte leven een koppel – verder als ambientrockers Damon & Naomi. De reguliere albums zijn nu door Domino aangevuld met bonus-cd’s. Uncollected (bij het debuut) bundelt rarities, Peel Sessions (bij On Fire) combineert twee Peel-sessies en bij het laatste album zit een registratie van het laatste concert van de Europese tournee in Kopenhagen, opgenomen door de Deense radio. De band besluit op 1 december 1990 met covers van Yoko Ono, de Velvets en Jonathan Richman. Andere opvallende covers op deze cd’s zijn o.a. Final Day van Young Marble Giants, Submission van de Sex Pistols, Ceremony van Joy Division, Cheese And Onions van The Rutles en Isn’t It A Pity van George Harrison, waarmee de wortels van de slowcore van Galaxie 500 voorzichtig blootgelegd worden. Overigens zijn alledrie de bonus-cd’s al jaren afzonderlijk verkrijgbaar. Desalniettemin: een terechte herwaardering voor deze gewezen indie darlings.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: GALAXIE 500 - Today / On Fire / This Is Our Music (album) | OOR