album
Dance

Andy Stott

Too Many Voices

MODERN LOVE/NEWS

Platenspelers van vroeger hadden een 16-toeren-standje. Als dat op hedendaagse platenspelers ook zou kunnen, zou Andy Stott er vast een plaat voor maken. Of misschien heeft hij dat wel gedaan en is Too Many Voices die plaat . . .

De Britse elektronisch producer laat zijn beats op zijn vierde album traag sjokken als dodelijk vermoeide Friese paarden door mul zand en is ook voor de rest niet al te scheutig met instrumentatie. Soberheid troef op de opvolger van Faith In Strangers (2014), dat destijds in veel jaarlijstjes van fijnproevers belandde. Terwijl Stott bepaald geen hapklare dansmuziek maakt. Zijn voorliefde voor loeizware, enigszins overstuurde baslijnen is onveranderd, zo illustreert een nummer als New Romantic. Nieuw zijn de kristalheldere Oneohtrix Point Never-achtige melodielijnen waarmee hij zijn nummers doorspekt. Ook zet Stott engelachtige zang in voor melodie, waarbij 4AD-acts als Dead Can Dance en This Mortal Coil blijkbaar als inspiratie dienden. Op Forgotten springen die stemmen over abrupt remmende en gas gevende kickdrums en hoor je Andy Stott op zijn best. Toch pakt Too Many Voices als album net iets minder coherent en magisch uit dan zijn voorgangers. Wellicht heeft Stott in zijn hang naar de ultieme soberheid net teveel mooie dingen weggesnoeid.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid van <span class="oor">OOR</span> en stel je vinyl­pakket samen!
abo-actie

Word lid van OOR en stel je vinyl­pakket samen!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Coldplay, ...
ABBA deelt 'Just A Notion', de nieuwe single van 'Voyage'
luisteren

ABBA deelt ‘Just A Notion’, de nieuwe single van ‘Voyage’

Na de eerdere singles 'I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down' heeft ABBA opnieuw een nummer van ...
Future Past
album
Duran Duran

Future Past

Duran Duran hoorde zó bij het behang van de eighties dat het een wonder is dat ze altijd zijn doorgegaan ...

Recensie: Andy Stott - Too Many Voices (album) | OOR