album
Indie

The Mountain Goats

Transcedental Youth

Tomlab/Konkurrent

Sinds singer-songwriter/dichter/lo-fi-pionier John Darnielle zich in de ‘volwassen fase’ van zijn carrière bevindt, verloopt ieder weerzien volgens hetzelfde patroon. Eerst is er terughoudendheid. Schrik voor het kamerorkest, de pianoballade, de steeds vollere arrangementen, het veteranenclubje dat gaat rocken. John wordt oud, 45 inmiddels . . .

Langzaam komt het begrip, dan het respect en tot slot de onvoorwaardelijke liefde. Ook Transcendental Youth, twaalf liedjes over verschoppelingen, kluizenaars, mentaal labielen en anderen die moeite hebben om hun weg in de maatschappij te vinden aldus de maker, had even tijd nodig. Muzikaal gezien valt hij ergens tussen de indierock van Heretic Pride (2008) en de stemmige pianoballades van The Life Of The World To Come (2010). De compositorische groei zit ‘m zogezegd in de steeds ambitieuzere arrangementen, ditmaal huilende hoorns in White Cedar en jubelende trompetten in single Cry For Judas. Vrolijkheid en John Darnielle gaan niet goed samen – mijn bescheiden mening. Maar verder is dit weer een integer en bij vlagen indringend werkstuk. Voor het eerst speelde hij de liedjes eerst live met bassist Peter Hughes en Superchunk-drummer Jon Wurster voordat hij ze met hen opnam (vroeger kwam zijn ‘band’ pas in beeld als hij helemaal uitgeschreven was). Misschien dat Transcendental Youth daarom vrij robuust klinkt, als een heuse bandplaat. De momenten dat John eenzaam en gebroken achter zijn piano zit, als de outcasts in zijn songs die alle hoop op een betere toekomst hebben opgegeven, zijn me toch het dierbaarst.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: The Mountain Goats - Transcedental Youth (album) | OOR