album
Pop

SPINVIS

Trein Vuur Dageraad

EXCELSIOR/V2

Projecten te over. Je moet de laatste jaren onder een steen geleefd hebben om Erik de Jong niet ergens in een theater, popzaal of soundtrack van een film tegen te zijn gekomen. Spinvis blijkt een multidisciplinair beestje, dat veel gedaantes kan aannemen. En nu is er eindelijk weer eens een . . .

Hoe zoiets uiteindelijk tot stand komt? In de met zijn iPhone opgenomen aanzet tot een liedje, opener Ergens Toen, geeft hij een inkijkje. Daarin zitten alvast de drie woorden die de albumtitel en de gelijknamige song opleverden. De rest van de liedjes sloten zich daar in de loop van de tijd bij aan. Liedjes met een bijzondere, fragmentarisch aandoende inhoud vaak, vol herkenbare zinnetjes, want dat is ook nog altijd wat Spinvis zo bijzonder maakt. Luister naar Van De Bruid En De Zee: ‘Kom gewoon te laat, liever geen gedicht en breng geen bloemen mee’. Of geniet van de manier waarop hij in Artis alles aaneen zingt, zoals ook Eefje de Visser dat tot kunst verhief, zonder erop te letten of de tekst wel precies binnen de patronen past. Het fraaie koper voorziet het nummer van een slagroomtoef en geeft het een zwierigheid die ik na The Polyphonic Spree niet veel meer hoorde. Er gebeurt in de dertien liedjes weer van alles, al blijft de toon ditmaal redelijk eenduidig en kruipt De Jong regelmatig achter de piano of pakt hij de akoestische gitaar. In Wat Blijft horen we bijvoorbeeld een akkoordenschema dat door Leonard Cohen vijftig jaar geleden op het Griekse eiland Hydra voor een van zijn muzen verzonnen had kunnen zijn. In het dichterlijke Nachtwinkel horen we verstilde pianoklanken en de cello en stem van Saartje van Camp, zijn trouwe metgezel met Vlaamse tongval. Een paar keer pakt Spinvis ook weelderig en lang uit, als het verhaal van Stefan En Lisette daar aanleiding toe geeft of een pak strijkers de titelsong letterlijk afmaken. Mooi verkapte boodschappen zijn er ook. In het afwijkend uptempo Dageraadplein (waar ochtend op avond rijmt) wacht Spinvis op welkome, al dan niet illegale vluchtelingen. Terwijl er een dronken volkse fanfare voorbijdendert, zou iedereen de vlinders achterna mogen huppelen.

 

Trein Vuur Dageraad gratis thuisgestuurd krijgen, samen met Pure Comedy van Father John Misty? Neem dan nú een abonnement op ons prachtblad en word automatisch lid van Club OOR! Klik hier voor alle info.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment
Elftal

OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen volgens de redactie. Dit is ...
De laatste dans van De Dijk in Ziggo Dome
concert
de dijk

De laatste dans van De Dijk in Ziggo Dome

'De laatste kans om De Dijk te zien', zo werd de eerste Ziggo Dome-show aangekondigd. Vervolgens ging er nóg zo'n ...

Recensie: SPINVIS - Trein Vuur Dageraad (album) | OOR