album
Pop

SPINVIS

Trein Vuur Dageraad

EXCELSIOR/V2

Hoe zoiets uiteindelijk tot stand komt? In de met zijn iPhone opgenomen aanzet tot een liedje, opener Ergens Toen, geeft hij een inkijkje. Daarin zitten alvast de drie woorden die de albumtitel en de gelijknamige song opleverden. De rest van de liedjes sloten zich daar in de loop van de tijd bij aan. Liedjes met een bijzondere, fragmentarisch aandoende inhoud vaak, vol herkenbare zinnetjes, want dat is ook nog altijd wat Spinvis zo bijzonder maakt. Luister naar Van De Bruid En De Zee: ‘Kom gewoon te laat, liever geen gedicht en breng geen bloemen mee’. Of geniet van de manier waarop hij in Artis alles aaneen zingt, zoals ook Eefje de Visser dat tot kunst verhief, zonder erop te letten of de tekst wel precies binnen de patronen past. Het fraaie koper voorziet het nummer van een slagroomtoef en geeft het een zwierigheid die ik na The Polyphonic Spree niet veel meer hoorde. Er gebeurt in de dertien liedjes weer van alles, al blijft de toon ditmaal redelijk eenduidig en kruipt De Jong regelmatig achter de piano of pakt hij de akoestische gitaar. In Wat Blijft horen we bijvoorbeeld een akkoordenschema dat door Leonard Cohen vijftig jaar geleden op het Griekse eiland Hydra voor een van zijn muzen verzonnen had kunnen zijn. In het dichterlijke Nachtwinkel horen we verstilde pianoklanken en de cello en stem van Saartje van Camp, zijn trouwe metgezel met Vlaamse tongval. Een paar keer pakt Spinvis ook weelderig en lang uit, als het verhaal van Stefan En Lisette daar aanleiding toe geeft of een pak strijkers de titelsong letterlijk afmaken. Mooi verkapte boodschappen zijn er ook. In het afwijkend uptempo Dageraadplein (waar ochtend op avond rijmt) wacht Spinvis op welkome, al dan niet illegale vluchtelingen. Terwijl er een dronken volkse fanfare voorbijdendert, zou iedereen de vlinders achterna mogen huppelen.

 

Trein Vuur Dageraad gratis thuisgestuurd krijgen, samen met Pure Comedy van Father John Misty? Neem dan nú een abonnement op ons prachtblad en word automatisch lid van Club OOR! Klik hier voor alle info.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'ESNS gaat door! Maar je vraagt je toch af: hoe dan?'
muziek in coronatijd

‘ESNS gaat door! Maar je vraagt je toch af: hoe dan?’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Recensie: SPINVIS - Trein Vuur Dageraad (album) | OOR