album
SINGER-SONGWRITER/INDIEROCK

DESTROYER

Trouble In Dreams

ROUGH TRADE/KONKURRENT

Trouble In Dreams. Een passende kop boven de cryptische lyriek van Dan Bejars liedjes. De singer-songwriter uit Vancouver, die zijn tijd verdeelt tussen The New Pornographers (als non touring band member en liedjesschrijver) en eenmansband Destroyer en samen met Spencer Krug van Wolf Parade ook nog de . . .

Blue Flower/Blue Flame (‘A woman by another name is not a woman’) is zo’n raadselachtige song, die hij liefdevol zingt alsof hij de kleur van haar ogen beschrijft, maar ondertussen springt hij associatief van de ene gedachte op de andere, zonder een verband te leggen. Het is vooral de wijze waarop Bejar – bepaald geen mooizinger, wel zeer expressief – zingt die zijn woorden betekenis geeft. Soms dreinerig, soms zwierig, soms dromerig en afwezig, soms bijtend. Zijn beste liedjes zijn als bezwerende mantra’s waarin hij steeds dezelfde lines lijkt te herhalen of gewoon wat voor zich uit zit te neuriën, wat hij vaak en goed doet, totdat die ene zin nog eenmaal als in een opwelling van drift aanzwelt en een dramatische finale in zich blijkt te herbergen. ‘You always had a problem flowing down rivers’ – pas op het eind van Rivers klinkt er een verwijt in die woorden van het refrein door. Prachtig nummer. Misschien wel het mooiste van deze achtste Destroyer-plaat, die in het verlengde van voorganger Destroyer’s Rubies ligt. Ergo: ergens tussen barblues, singer-songwriter, lo-fi, obscure noise- en shoegaze-echo’s, georkestreerde dramapop (vandaag de dag een erkende Canadese specialiteit), ‘Europese’ barden als Leonard Cohen en Jacques Brel, Pavement-achtige indierock en, dat vooral, Hunky Dory/Ziggy-style Bowie. De gelijkenis in stemgeluid (hoog, schraal) is frappant. Ik moet eerlijk bekennen: door Destroyer heb ik Bowie herontdekt. Met dat compliment moet Bejar het maar doen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in A'dam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in A’dam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: DESTROYER - Trouble In Dreams (album) | OOR