album
indie

It Dockumer Lokaeltsje

Trump Yn Makkum

MAKKUM/XANGO

Het cd-hoesje van Trump Yn Makkum ziet eruit als een tegeltje van Makkumer aardewerk: nog dikker, een stuk lichter. Dat we voor tracklist, credits en teksten via een QR-code naar elders worden verwezen voelt wel wat armoedig, en past ook niet echt bij het onderwerp.

Want jawel, eind jaren tachtig liet Donald Trump – dezelfde – dus een extreem protserig jacht bouwen bij jachtwerf Amels in Makkum, 128 meter lang. Het liep allemaal niet zo goed af, maar nu hebben we wel beide bijna-titelnummers Trump Yn Makkum De Musical – waarin we verder niet veel wijzer worden omtrent dit bizarre verhaal. Maar goed, het is wel weer de nieuwe plaat van It Dockumer Lokaeltsje, in diezelfde jaren tachtig Frieslands meest eigenwijze muzikale wonderkinderen. Trump Yn Makkum (op het label van oud-Makkumer Arnold de Boer, bekend van Zea en The Ex) klinkt eigenwijs als vanouds.

Grillig, hoekig, bonkend, onverwacht subtiel, met de bas én de woorden van Peter Sijbenga (op eigen kracht ook vertaler, theatermaker en wat al niet) op de voorgrond. Jammer dat de meeste OOR-lezers het Fries niet zullen beheersen, want het is beslist associatief genieten bij uiterst poëtische passages als ‘By Beppe Bargedyk oer de hage, oer it stek, stjonkt it frije wurd har út de bek (en út dy fan my dus ek)’. Het neologisme ‘Hutsjetutsjekutsjepopubliek’ in Georginio Wijnaldum mag er ook wezen. Maar zoek ook even naar de tekenen van muzikale verfijning, ruim aanwezig, als je maar wil horen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...

Recensie: It Dockumer Lokaeltsje - Trump Yn Makkum