album
Roots

Neil Young

Tuscaloosa

Reprise/Warner

En daar is er weer eentje: een liveplaat uit het archief van Neil Young. Tuscaloosa staat te boek als deel 4 uit Youngs Performance Series en is de zeventiende officiële podiumplaat van de Canadees.

Young nam deze niet eerder uitgebrachte verzameling op in Tuscaloosa, Alabama op 5 februari 1973, met de Stray Gators. Van Young en zijn toenmalige band verscheen al wel in oktober 1973 het livealbum Time Fades Away. Daarop stonden niet eerder uitgebrachte songs. Die staan er, in mindere mate, ook op Tuscaloosa. New Mama (hier niet akoestisch maar elektrisch) en Lookout Joe zouden later op Youngs hyperemotionele meesterwerk Tonight’s The Night terecht komen. Tuscaloosa heeft in het album Harvest zijn voornaamste leverancier. Dat was ook het geval met de vorige archiefplaat Songs For Judy. Ditmaal geen onnodig gelul van Young, wel een in twee opzichten valse start in Harvest. Young kondigt tweemaal aan dat hij zijn vrienden – onder wie de prominent aanwezige steelgitarist Ben Keith – wil voorstellen. Schijnheilig, die quotes, want Young had een schijthekel aan de op obsceen veel geld beluste drummer Kenny Buttrey. Die animositeit stond evenwel een efficiënte samenwerking niet in de weg. Tuscaloosa is een goede collectie liedjes, die met Out On The Weekend, After The Goldrush en Harvest pieknummers bevat uit het repertoire van Young. Maar in tegenstelling tot de beide vorige archiefcollecties Roxy: Tonight’s The Night Live en Songs For Judy is Tuscaloosa van minder historisch belang.

Neem nu een halfjaarabonnement op OOR en ontvang een van Tuscaloosavan Neil Young + Stray Gators plus nog een cd naar keuze op cd! 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Recensie: Neil Young - Tuscaloosa (album) | OOR