album
PUNK

GREEN DAY

¡Uno!

REPRISE/WARNER

Billie Joe Armstrong was er wel even klaar mee. Groots opgezette punkrockopera’s, Broadway-producties, het werd de frontman van Green Day allemaal een beetje teveel. Hij wilde weer gewoon met z’n twee bandmakkers in een oefenhoek simpele poppunknummers maken. Lol hebben. Zonder vooropgezet plan. En dus ging de . . .

Hoe makkelijk een nummer als Let Yourself Go – die zin wordt in de drie minuten die het nummer duurt ongeveer honderd keer uitgesproken – ook mag klinken, de opzwepende manier waarop Armstrong zingt, de pakkende drumpartijen van Tré Cool, het is weer de Green Day waar we in 1994 allemaal verliefd op werden. Niet dat de drie opzichtig teruggaan naar het geluid van Dookie overigens. Daarvoor neigt ¡Uno! teveel naar powerpop. Helemaal niet erg. Zelfs dancetrack (!) Kill The DJ is stiekem best wel lekker. Twee echte missers staan er op dit album dat volgens de band zelf bedoeld is om ‘in feeststemming te komen’. Sweet 16 is echt te zoet en neigt wel erg veel naar de emopopbandjes van nu en afsluiter Oh Love is simpelweg niet spannend genoeg om vijf minuten spannend te blijven. Er blijft genoeg over. Nuclear Family, Carpe Diem, Loss Of Control, allemaal hits. En wat is het fijn om Armstrong weer eens gewoon ‘We’re all crazy’ te horen zingen in plaats van moeilijke teksten die in een groter geheel moeten passen. Het is juist de simpelheid die van ¡Uno! zo’n lekker album maakt. Niets meer, niets minder. Deel 2 (¡Dos!) belooft het garagepunkalbum van Green Day te worden. Ik kan niet wachten.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: GREEN DAY - ¡Uno! (album) | OOR