album
pop

ABBA

Voyage

UNIVERSAL

Het hing al jaren in de lucht. Maar de reünie van ABBA bleef niet beperkt tot twee liedjes, het werd een volledig album. Negen nieuwe songs en één opgeknapt oudje, Just A Notion, dat in 1978 op de plank bleef liggen en nu een nieuwe begeleiding heeft gekregen.

Dat Voyage een muzikale tijdreis is naar die late jaren zeventig is logisch. Alle ingrediënten die de muziek van ABBA toen zo aantrekkelijk maakten, komen opnieuw voorbij: sterke melodieën in grootse Phil Spector-achtige arrangementen met virtuoze piano- en orkestpartijen, folkfluiten, discobeats en jawel, zelfs een kinderkoor. Voyage maakt indruk door de rijke klankkleur en het oor voor detail in de uitwerking. Agnetha en Frida mogen dan een toontje lager zingen, ze hebben nog altijd ruim voldoende stem voor indrukwekkende leadpartijen en complexe vocale harmonieën. Het rauwe randje in hun stem geeft extra gewicht aan dramatische momenten als het intro van Don’t Shut Me Down en I Can Be That Woman.

Bijzonder voelt ook aan dat de vocalen van de dames niet met de computer recht zijn getrokken. Je hoort ze ‘gewoon’ samen zingen, soms niet helemaal gelijk. Zo wordt op de nieuwe ABBA de luisteraar gevrijwaard van modernisme en jongdoenerij. Tekstschrijver Björn Ulvaeus laat Agnetha en Frida zingen over zaken die passen bij hun leeftijd: opgroeiende kinderen (Keep An Eye On Dan), de betekenis van familie (Little Things) en hun eigen bijzondere levens als publieke personen (I Still Have Faith In You).

Bovenal herinnert Voyage ons aan het genie Benny Andersson. Het is een feest om hem te horen goochelen met akkoordovergangen en modulaties, en hem prachtige lijntjes op piano en strings te horen spelen. Het koortje halverwege I Can Be That Woman, de akkoordvariaties in de coupletten van Ode To Freedom – in één liedje van ABBA komen meer harmonische vondsten voorbij dan op een heel album van Ariana Grande of Ed Sheeran, om maar eens een huidige queen en king of pop te noemen.

Als Andersson aan het eind van Keep An Eye On Dan even zijn eigen SOS citeert, lach je vanzelf met hem mee. Want dat is het sterke punt van Voyage: iedereen mag dan ouder en wijzer zijn, het spelplezier druipt er vanaf. I Still Have Faith In You en de kersthit Little Things hebben zelfs alles om zich een plekje te veroveren in hun eigen canon en de op stapel staande ABBAtars-tournee. Daarmee is Voyage een geslaagde reünieplaat, die ongetwijfeld in talloze families de achtergrondmuziek bij het kerstdiner zal zijn.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
This Could Be Texas
indie
English Teacher

This Could Be Texas

Na deze jonge indierockband uit West-Yorkshire enkele malen live te hebben gezien, was ik vooraf iets bevreesd voor dit debuutalbum ...
Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013
winactie

Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013

Yasiin Bey (voorheen bekend als Mos Def) brengt een ode aan MF DOOM. Ofwel: de ene 'legend' eert de andere ...

Recensie: ABBA - Voyage