album
pop

ABBA

Voyage

UNIVERSAL

Het hing al jaren in de lucht. Maar de reünie van ABBA bleef niet beperkt tot twee liedjes, het werd een volledig album. Negen nieuwe songs en één opgeknapt oudje, Just A Notion, dat in 1978 op de plank bleef liggen en nu een nieuwe begeleiding heeft gekregen.

Dat Voyage een muzikale tijdreis is naar die late jaren zeventig is logisch. Alle ingrediënten die de muziek van ABBA toen zo aantrekkelijk maakten, komen opnieuw voorbij: sterke melodieën in grootse Phil Spector-achtige arrangementen met virtuoze piano- en orkestpartijen, folkfluiten, discobeats en jawel, zelfs een kinderkoor. Voyage maakt indruk door de rijke klankkleur en het oor voor detail in de uitwerking. Agnetha en Frida mogen dan een toontje lager zingen, ze hebben nog altijd ruim voldoende stem voor indrukwekkende leadpartijen en complexe vocale harmonieën. Het rauwe randje in hun stem geeft extra gewicht aan dramatische momenten als het intro van Don’t Shut Me Down en I Can Be That Woman.

Bijzonder voelt ook aan dat de vocalen van de dames niet met de computer recht zijn getrokken. Je hoort ze ‘gewoon’ samen zingen, soms niet helemaal gelijk. Zo wordt op de nieuwe ABBA de luisteraar gevrijwaard van modernisme en jongdoenerij. Tekstschrijver Björn Ulvaeus laat Agnetha en Frida zingen over zaken die passen bij hun leeftijd: opgroeiende kinderen (Keep An Eye On Dan), de betekenis van familie (Little Things) en hun eigen bijzondere levens als publieke personen (I Still Have Faith In You).

Bovenal herinnert Voyage ons aan het genie Benny Andersson. Het is een feest om hem te horen goochelen met akkoordovergangen en modulaties, en hem prachtige lijntjes op piano en strings te horen spelen. Het koortje halverwege I Can Be That Woman, de akkoordvariaties in de coupletten van Ode To Freedom – in één liedje van ABBA komen meer harmonische vondsten voorbij dan op een heel album van Ariana Grande of Ed Sheeran, om maar eens een huidige queen en king of pop te noemen.

Als Andersson aan het eind van Keep An Eye On Dan even zijn eigen SOS citeert, lach je vanzelf met hem mee. Want dat is het sterke punt van Voyage: iedereen mag dan ouder en wijzer zijn, het spelplezier druipt er vanaf. I Still Have Faith In You en de kersthit Little Things hebben zelfs alles om zich een plekje te veroveren in hun eigen canon en de op stapel staande ABBAtars-tournee. Daarmee is Voyage een geslaagde reünieplaat, die ongetwijfeld in talloze families de achtergrondmuziek bij het kerstdiner zal zijn.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Doorweekt maar hele­maal in het moment op TW Classic
festival

Doorweekt maar hele­maal in het moment op TW Classic

Voor festivalbezoekers die gelukszoekers zijn viel er zaterdag wel heel veel te halen op TW Classic. Wat kan een dagje ...
George Kooymans: 'Jullie zijn nog niet van me af'
interview
golden earring

George Kooymans: ‘Jullie zijn nog niet van me af’

‘Met George!’, klinkt het monter, aan de andere kant van de lijn. Slechts eenmaal ging de telefoon over en de ...
Fans trekken The Specials erdoorheen in Paradiso
concert
the special

Fans trekken The Specials erdoorheen in Paradiso

Nee, de voortekenen zijn niet echt heel goed te noemen. Sterker, we houden een beetje ons hart vast voor het ...

Recensie: ABBA - Voyage (album) | OOR