album
Pop

Dan Auerbach

Waiting On A Song

NONESUCH/WARNER

Jack White en The Black Keys zijn geen goede vrienden van elkaar en dat is gek. De meest aanwezige van het bluesduo heeft namelijk ontzettend veel gemeen met de ongrijpbare White. Dan Auerbach houdt er immers ook tal van zij- en soloprojecten op na. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de lange, gevarieerde lijst van andermans platen die hij produceerde. Daarnaast verandert ook vrijwel alles wat Auerbach aanraakt in goud.

Zijn nieuwe soloalbum Waiting On A Song is geen uitzondering op die regel. Het is een echte liedjesplaat geworden, bedoeld als ode aan zijn thuishaven Nashville. En aangezien deze Black Key een serieus muziekverslaafde met verstand van zaken is, hebben we hier niet te maken met een clichématige cowboyplaat maar met een album dat álle smaken en sounds die Nashville rijk is huldigt. We horen countrysoul met Motown-invloeden, gospel, roots, rockabilly en blues, zowel elektrisch als akoestisch. Goedgehumeurde zang en opbeurende instrumentale passages – waarvan een aantal wordt ingespeeld door passende gastartiesten als Mark Knopfler, John Prine en Pat McLaughlin – maken van Waiting On A Song daarnaast Auerbachs meest zonovergoten project tot nu toe. Dat hij op de hoes in een berg herfstbladeren ligt en niet op een strandstoel is vanwege zomerse oorwurmen als Shine On Me en Malibu Man eigenlijk onbegrijpelijk. De lage instapdrempel en hoge verslavingsfactor van deze songs betekent overigens niet dat we hier te maken hebben met simpele of onoriginele muziek. Ieder liedje is ontzettend gelaagd, met tal van instrumenten diep in de mix, en de filmische Black Keys-signatuur is weer volop aanwezig. Denk aan pistoolschoten (Livin In Sin), gitaarlicks die wegzoeven als de Road Runner (Cherrybomb) en Ennio Morricone-achtige strijkers (King Of A One Horse Town). Auerbachs missie is geslaagd, want Waiting On A Song klinkt zoals we ons Nashville voorstellen. De plaat ademt passie, liefde en ambachtelijke muzikaliteit.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

concert
Ryan Adams

Flitsende Ryan Adams kan geen flits verdragen

Bij de merch verkopen ze een linnen tas met de tekst ‘I love Ryan Adams because I love Satan’. Die ...
blog

Mijn 25 jaar Lowlands

25 jaar Lowlands – dat schreeuwt zo vlak voor de aftrap om een terugblik. Op mijn vakantieadres heb ik er ...
concert
Megadeth

De muzikale overtuiging van Megadeth

Naar aanleiding van het optreden dat Megadeth op zondag 6 augustus gaf als onderdeel van de Lokerse Feesten schreef OOR-collega ...