indie

The Folk Implosion

Walk Thru Me

JOYFUL NOISE/KONKURRENT

De vorig jaar verschenen verzamelaar Music For Kids, uitgebracht ter ere van hun reünie, bood een mooi uitzicht op wat het duo The Folk Implosion in de jaren negentig zo bijzonder maakte: spanning, triphop-achtige grooves, zalvende melodieën en flink wat karakteristieke Lou Barlow-melancholie. Want het was toch vooral de stem van Barlow (Dinosaur Jr, Sebadoh) die de gevoelstemperatuur bepaalde.

Goed, sinds 2021 zijn Barlow en kompaan John Davis weer samen en na wat singles is er nu Walk Thru Me, waarvoor de basis volgens de productinformatie werd gelegd tijdens – en die passage trok even de aandacht – ‘a sweaty bass and drums session in Barlow’s attic’. Juist, en dat zweet is eraan af te horen: gedurende de eerste helft van de plaat zit je vooral te luisteren naar bonkige, veel te hard ingemixte drumpartijen die alle subtiliteit uit de songs wegzuigen. Nogal een contrast met vroeger, toen de voorzichtige beats juist zo mooi samenvloeiden met de (fijngevoelige) rest.

Met name in The Fable And The Fact loopt de percussieve krachtpatserij zodanig uit de hand dat het lijkt alsof Dinosaur-mepper Murph werd ingehuurd en Dave Grohl met een zweep achter ‘m stond. En zelfs áls er dan iets van de vertrouwde weemoedigheid terugkeert (Right Hand Over The Heart), is het in het drumhok een gerommel en gedaver van jewelste. Wonderlijk. Alleen het catchy My Little Lamb en het sluipende slotakkoord Moonlit Kind laten horen hoe dit album had kunnen en móeten klinken. Valse herstart.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter
rock werchter
foo fighters

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter

'Are you ready?, schreeuwt Dave Grohl in de microfoon voor een overvolle festivalweide. 'Yeaaah!' is het overweldigende antwoord. En of ...
Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie
rock werchter
rock werchter

Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie

Het zand is uit de schoenen geschud, de doortocht naar Nederland gemaakt: Rock Werchter zit er weer op. We renden ...
Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?
down the rabbit hole
the national

Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?

Sinds de coronaperiode is de discussie over drugsgebruik op festivals opgelaaid: zowel op Best Kept Secret als dit weekend heeft ...

Recensie: The Folk Implosion - Walk Thru Me