album
DANCE

DIVERSE ARTIESTEN

Warp 20 (Chosen) / Warp 20 (Recreated)

WARP/V2

Het tienjarig bestaan werd gevierd met drie dubbel-cd’s, het twintigjarig bestaan met twee, plus een luxueuze boxset met talloze extra’s (10-inches, boek met alle cover art) en tien zogenaamde twofers: twee albums van één artiest in een speciale 20th Anniversary-verpakking. Voor de eerste dubbel-cd . . .

Alleen Atlas van Battles is een wat vreemde keuze in de top 5; uit het duizelingwekkende oeuvre van Autechre bleek het moeilijk kiezen en domineerde uiteindelijk Gantz Graf, waarschijnlijk vanwege de spectaculaire videoclip van Chris Cunningham. Vreemd is de absentie van Black Dog Productions, met Bytes toch leverancier van een van de mooiste Warp-albums van de voorbije twintig jaar. Maar dat gemis wordt goedgemaakt op de tweede Chosen-cd, waarop labelbaas en mede-oprichter Steve Beckett nog veertien persoonlijke favorieten toevoegt aan de Top 10 van de fans. Eigenlijk mis ik nu alleen nog Scriptures (B12) en iets van Polygon Window, maar Aphex Twin staat er onder eigen naam al drie keer op en met keuzes voor Spangle (Seefeel), Tender Buttons (Broadcast), Paroles (Mike Ink) en Drane (een Peel-sessie van Autechre) bewijst Beckett nog altijd verder te kijken dan de vrolijke verkoopstaten van Maxïmo Park en Jamie Lidell. Op de tweede dubbel-cd, Recreated, herinterpreteert de huidige Warp-stal het werk van zijn voorgangers en collega’s. Leukste remake komt van Luke Vibert, die LFO zijn relaxte acid/bleep-geluid meegeeft. Ook goed: What Is House’ (van LFO) door Autechre, Kaini Industries (van Boards Of Canada) door Bibio, I Found The F (van Broadcast) door Gravenhurst en Phylactery (‘gebaseerd op Tilapia van Autechre’) door John Callaghan. De rest blijft steken in goede bedoelingen, of heeft zulk uniek bronmateriaal dat er niks aan toe te voegen valt. Zo krijgt zelfs nontalent Mira Calix BOC’s In A Beautiful Place Out In The Country niet kapot. Jammer dat Boards Of Canada zelf geen cover of remix heeft aangeleverd voor deze jubileumuitgave, die fladdert van rammelende indiepop naar abstracte electronica, en van blanke soul naar mathcore – net als de actuele catalogus van Warp dus.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: DIVERSE ARTIESTEN - Warp 20 (Chosen) / Warp 20 (Recreated) (album) | OOR