album
Roots

DEVENDRA BANHART

What Will We Be

REPRISE/WARNER

Misschien moeten we niet verder zoeken dan het eerste nummer: Can’t Help But Smiling. ‘We’re lost in the only thing, truly worth getting lost in’, zingt Devendra. Hij is verliefd. Na de break-up-plaat Smokey Rolls Down Thunder Canyon, een document van de verbroken relatie met CocoRosie’s Bianca Casady, is het nu lang leve de lol.

Devendra stapt met een big smile door leven, en wat zou jij doen als Natalie Portman naast je liep? Ook die relatie hield geen stand, maar Devendra scharrelt vrolijk verder. Is Angelika zijn volgende muze? Hij schreef een mooi, breekbaar folkliedje voor haar, dat na anderhalve minuut ineens overgaat in een zwierige samba, met Banhart in zijn beste Spaans. Het is illustratief voor dit zesde album, dat allesbehalve stijlvast is. Banhart lijkt te doen wat zijn hart hem ingeeft, en dat hart slaat regelmatig op hol. What Will We Be brengt zonnige niets-aan-de-hand-pop (eerste single Baby), glamdisco (16th And Valencia Roxy Music), bluesy hardrock (Rats), ska (Foolin) en rokerige nachtclubjazz die overgaat in een lullig kinderliedje (Chin Chin & Muck Muck). Nee, wie graag de woorden consistent, volwassen en uitgebalanceerd gebruikt om uit te leggen waarom de ene plaat beter is dan de andere, luistert rustig verder naar Snow Patrol of Arctic Monkeys. Devendra Banhart is een grillig talent. Voor de kerstboom kunnen we ditmaal kiezen uit de pianoballad First Song For B, het Spaanse folkliedje Brindo en het minimalistische Meet Me At Lookout Point, drie betoverende liedjes die de neo-folkie zoals we hem kennen van zijn eerste drie albums laten horen. Te weinig? Wellicht. De stap naar major Warner lijkt een iets te grote. Dat Banhart zichzelf en zijn muziekcarrière nog steeds niet erg serieus neemt is, met What Will We Be als overtuigend bewijs, een even geruststellende als ontnuchterende gedachte. Er is maar één Devendra Banhart. Dat is voor mij genoeg.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Recensie: DEVENDRA BANHART - What Will We Be (album) | OOR