album
rock

Within Temptation

Resist

UNIVERSAL

Met het vorige album Hydra maakte Within Temptation vrijwel al zijn dromen waar. De plaat kwam binnen op 1 in de Amerikaanse rockcharts en deed het goed in vele landen. Uiteraard volgden daarop uitgebreide tournees. Eenmaal terug kostte het moeite om de draad weer op te pakken. Even loskomen van de band was nodig om de batterij weer op te laden, iets wat zangeres Sharon den Adel deed met een soloalbum onder de naam My Indigo.

Terug in de studio in groepsverband kwam het nieuwe album tamelijk vlot tot stand. Resist is een plaat met een boodschap. We groeien op in een samenleving waarin ons perspectief steeds meer wordt gevormd door de digitale evolutie. Daarin spelen overheden, multinationals en andere grote verbanden een steeds grotere rol. Resist is een pleidooi om kritisch te blijven en onze eigenheid te bewaren. De muzikale keuzes onderstrepen die boodschap. In meerdere songs keert Within Temptation terug naar de metal die de bandleden in hun vroege jaren inspireerde. The Reckoning, Raise Your Banner en Supernova hebben heftige, bombastische arrangementen met dwingende sequencersounds, gierende metalgitaren en knalharde drums. Gothic invloeden horen we regelmatig terug in Carl Orff-achtig koorwerk. Zoals altijd zijn de onderliggende melodieën helder en aanstekelijk, maar zelfs popsongs als Endless War en Mad World klinken hier steviger dan we op de laatste platen van de band gewend waren. En zo is Within Temptation op een prettige manier terug bij af.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Recensie: Within Temptation - Resist (album) | OOR