pop

Margo Guryan

Words And Music

NUMERO GROUP/KONKURRENT

Margo Guryans enige album Take A Picture uit 1968 is een van die zeldzame collector’s items waarvan de kwaliteit het hoge prijskaartje volledig rechtvaardigt. Guryan had een achtergrond in klassieke muziek en jazz; artiesten als Dizzy Gillespie, Astrud Gilberto en Harry Belafonte namen haar composities op.

Een toevallige beluistering van God Only Knows zette de New Yorkse op het spoor van de popmuziek. In de barokke melodieën op Take A Picture is deze inspiratiebron goed terug te horen, maar we hebben hier toch vooral te maken met een eigenzinnig, op zichzelf staand meesterwerk. Omdat Guryan geen interesse had in toeren en promoten, was haar carrière als performer een kort leven beschoren.

Take A Picture vormt het gloedvolle middelpunt van de driedubbele boxset Words And Music; daarin brengt het befaamde label Numero Group het materiaal van Guryan bijeen dat in de afgelopen jaren op diverse compilaties is verschenen en voegt er zestien onuitgebrachte tracks aan toe. De vroege demo’s (zoals Guryans allereerste opname Moon Ride uit 1956) laten een opvallend zelfverzekerde jazzy zangeres/pianiste annex songwriter met een curieus gevoel voor humor horen – behoorlijk onweerstaanbaar spul.

Het latere materiaal heeft iets minder allure en eerlijk is eerlijk: binnen haar oeuvre is alleen Take A Picture absoluut onmisbaar. Maar het onberispelijke niveau van uitvoering, vormgeving en geluidskwaliteit dat we van Numero Group gewend zijn, maken deze set tot een hebbedingetje van jewelste.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Nothing But Thieves, Keane, The Analogues, S10, Palaye Royal, Stanley Donwood & Thom Yorke, Jane’s Addiction, Mdou Moctar, Arooj Aftab ...
Het beste van Best Kept Secret 2024: de ware headliners spelen in tenten
best kept secret

Het beste van Best Kept Secret 2024: de ware headliners spelen in tenten

Zijn we klaar? Heeft St. Paul het licht al uitgedaan? Dan is het tijd om terug te blikken op Best ...
Win! Tickets voor de secret show van Eefje de Visser in Rotterdam
winactie
eefje de visser

Win! Tickets voor de secret show van Eefje de Visser in Rotterdam

Eefje de Visser bereidt zich voor op de festivalzomer met een unieke show op een nog geheime locatie in Rotterdam ...

Recensie: Margo Guryan - Words And Music