album
Avant-garde

LUKE ABBOTT

Wysing Forest

Wie de tweede plaat van Luke Abbott wil begrijpen, kijkt eerst naar het YouTube-filmpje van het nummer Amphis, live uitgevoerd in de tuin van het Wysing Arts Centre op 8 maart j.l. Zie hem zitten, een ietwat studentikoze jongeman met een bril, op z’n knieën achter . . .

Dikke sjaal om de nek tegen de winterkou. Hij draait bedachtzaam aan de knoppen. Analoog geruis en gebrom borrelt op uit twee grote speakers schuin achter hem. Daarachter begint het bos. Een stilleven van een moderne meester. Langzaam (het filmpje duurt 10 minuten) zwelt een ritmische impuls aan en wint terrein op de psychedelische drone, maar echt dansbaar, zoals Abbotts eerdere werk, wordt het geen moment. Alle negen composities van zijn nieuwe plaat zijn op deze wijze tot stand gekomen, als artist in residence van het lokale kunstencentrum gedurende zes weken in 2012. Improviserend met loops en synthsounds, live in zijn mobiele studio of in die prachtige tuin. Wysing Forest. Het moet er spoken. Het spookt in ieder geval in Abbotts Wysing Forest. De analoge schetsen zijn adembenemend, maar niet altijd in schoonheid. Het kraakt, het schuurt, het verontrust, en ja, Abbott stelt het geduld van de luisteraar danig op de proef. Pas op de helft van de cd, die als één lange elektro-akoestische performance moet worden gezien, geeft hij de beats enige ruimte. In Free Migration en Highrise herkennen we iets van de glitch-techno waarmee hij naam maakte op de labels van James Holden en Gold Panda. Holden bracht in 2010 Abbotts debuut Holkham Drones uit en is ook nu weer zijn beschermheer. Een betere referentie is er niet voor dit intrigerende werkstuk. Verstilde pracht. In a beautiful place out in the country.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: LUKE ABBOTT - Wysing Forest (album) | OOR