album
pop

Yungblud

21st Century Liability

POLYDOR/UNIVERSAL

De slechts 19-jarige Dominic Harrison uit Londen is er weer zo een van het type wonderboy met een gouden toekomst op de festivals de komende jaren. Als de voortekenen ons niet bedriegen en we al het Britse chauvinisme even opzij schuiven.

Maar klinkt hij echt zo furieus op dit debuut en is alles even vlijmscherp wat er uit zijn pen en strot vloeit? En geloven we deze als Yungblud opererende ‘razende Roeland op roze sokken’? Moet ik als ouwe lul dit album wel bespreken of is er hier weer sprake van een generatieconflict als ik wat cynisch constateer dat zijn album wel erg veel energie en opzichtige, gemakkelijk scorende opstandigheid bezit? Natuurlijk is het flauw te concluderen dat al dat geschreeuw van hem niet eens genoeg wol oplevert voor een nieuw paar roze sokken. Oké, we pakken het even anders aan. Zijn muziek dan. De songs die Yungblud met elektronica, een gitaartje, een berg samples en een batterij drumcomputers produceert, bezitten wel degelijk exact het geluid waar het ontevreden deel van zijn generatie graag op losgaat, zo viel op diverse podia reeds te constateren. In die zin staat Yungblud wel degelijk voor punk anno 2018. ‘I’m an anarchist’, maar nu dan met een volle backing track en ritmebox. The Sex Pistols zijn dood, of bijna toch. Een groot deel van zijn liedjes zijn wel degelijk echt heel pakkend (I Love You, Will You Marry Me is geen toevalstreffer) en bezitten refreinen om mee te brullen. Maar origineel? Mwah. Daarvoor is er te veel gejat en hoor ik gewoon te vaak een opgeschoten mannelijke versie van M.I.A. met ADHD.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
Compilatie Chris Cornell aangekondigd
nieuws
Chris Cornell

Compilatie Chris Cornell aangekondigd

Op 16 november verschijnt er een uitgebreide compilatie van de overleden Chris Cornell. Het album, simpelweg Chris Cornell genaamd, is bedoeld als ...

Recensie: Yungblud - 21st Century Liability (album) | OOR