blog
Indie

De 10 van… Arab Strap Pt. 8: A New Heart

Over drie dagen is het zover: dan staat Arab Strap, cultband te Falkirk, na een afwezigheid van tien jaar weer op een podium in ons land. OOR’s redactiechef Koen Poolman telt de dagen af en post elke dag een ander favoriet liedje. De vraag is niet of hij het tien dagen lang volhoudt, maar of hij na tien dagen ook echt ophoudt. Vandaag: A New Heart van Malcolm Middleton uit 2005.

Hij valt me nu pas op, het waarschuwende vingertje van Spotify. ‘EXPLICIT!’ zegt het vingertje. Niet voor tere oortjes! Handig voor als je de hiphoptracks in mijn playlist wilt skippen; Spotify waarschuwt je er gewoon voor. Verder heb ik er eigenlijk nooit acht op geslagen. Misschien omdat veel muziek die ik luister instrumentaal is en de andere helft een bepaalde mate van intelligentie en goede smaak veronderstelt. Maar dat was totdat ik mijn favoriete Strap-songs in een playlist probeerde te vangen. Daar gingen de alarmbellen af. EXPLICIT. EXPLICIT. EXPLICIT. Kan de heer Moffat zijn mond gaan spoelen?

Anyway, van de zes studioalbums plus rareties kan ik zo een liveset samenstellen waar Bruce Springsteen voor in topconditie moet zijn. Helaas zal Arab Strap maar een uur spelen op Best Kept Secret. Tien songs, in hun tempo. De setlist van Primavera Sound belooft veel goeds. Louter hits. Alleen Don’t Ask Me To Dance en Speed-Date van afscheidsplaat The Last Romance mogen ze van mij overslaan. Doe maar gewoon wat extra oudjes, jongens. Piglet. Cherubs. Of (Afternoon) Soaps, dat is me om ‘t even. De rest van de set is goud. Zeker de helft van mijn persoonlijke Top 10.

Vraag mij naar hun tien beste liedjes en voorbij de helft ga ik geheid solonummers noemen. Het is niet alsof Malcolm en Aidan stilgezeten hebben na 2006. En omdat ik gisteren mijn favoriete liedje van Bill Wells & Aidan Moffat heb gepost, kies ik er vandaag een van stille kracht Malcolm, die zo mistroostig kan klinken dat het vanzelf lachwekkend wordt. Zelfspot is hem niet vreemd. Hier in A New Heart laat hij zich overigens voor zijn doen behoorlijk gaan. Check behalve deze akoestische versie ook zeker even de elektronische albumversie op Into The Woods, zijn tweede soloalbum uit 2005. Die rockt als een malle.

Ik had ook voor een ander solonummer kunnen kiezen, Loneliness Shines van diezelfde plaat bijvoorbeeld. Of The Lonelinest Night Of My Life Come Calling van zijn hartverscheurende debuut 5:14 Fluoxytine Seagull Alcohol John Nicotine uit 2002 (depressiever worden ze niet gemaakt). Ook een lekker opbeurend liedje: The Sadness In Your Life Will Slowly Fade van Bill Wells & Aidan Moffat, van het bekroonde Everything’s Getting Older (2011). Of het genadeloze zelfportret van ‘another fat drunk dad in trainers’ dat The Unseen Man heet (van opvolger The Most Important Place In The World2015). Heb ik  Car Song van RM Hubbert, Aidan Moffat & Alex Kapranos al genoemd? The Boy That You Love van Aidan John Moffat? Zit ik al aan de tien?

Goed, een playlist met de hele klerezooi door elkaar dus. Arab Strap: 69 Love Songs. In alle opzichten. Voor de beginner én gevorderde Strap-luisteraar. Ik zou beginnen met de nummers met een balkje erachter. Dat zijn de beste.

En vooruit, voor de mensen die niet aan Spotify doen (ocharm!) ook nog tien YouTube-filmpjes met hoogtepunten uit hun beider solocarrière. Enjoy! Kan ik ondertussen weer verder met mijn echte werk, er moet nog een zomer-OOR afgemaakt worden.

Lees ook:
Pt. 1: The First Big Weekend (donderdag 8 juni)
Pt. 2: Girls Of Summer (vrijdag 9 juni)
Pt. 3: New Birds (zaterdag 10 juni)
Pt. 4: Cherubs (zondag 11 juni)
Pt. 5: Fucking Little Bastards (maandag 11 juni)
Pt. 6: Here We Go (dinsdag 12 juni)
Pt. 7: The Greatest Story Ever Told  (woensdag 13 juni)
Pt. 9: The Parting Song (vrijdag 15 juni)
Pt. 10: Piglet (zaterdag 16 juni)


Vooruit, nog één covertje als hidden bonustrack. Dáár zou eens iemand een blog over moeten schrijven, al die curieuze covers van Moffat.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

concert
Ayreon

Het wondere universum van Ayreon

Uitgesloten was het; dat Arjen Lucassen de muziek van zijn progmetalproject Ayreon ooit zou vertalen naar een livesetting. Dat maakte ...
nieuws
Eddie Vedder

Eddie Vedder speelt met straatmuzikanten

Het moet je hart even stil doen staan: een verzoek om te jammen met Eddie Vedder. Het gebeurde een straatmuzikant ...
nieuws
The Killers

The Killers naar de Ziggo Dome

The Killers komen naar Nederland. Op woensdag 28 februari 2018 staan Brandon Flowers en co in de Ziggo Dome in ...