blog

Beter dan TV: April 2018

De drie vorige edities van Beter dan TV ontvingen gezamenlijk twee likes op Facebook en twee hartjes plus vier retweets op Twitter. Eén van die hartjes en twee van die retweets kwamen van muzikanten die ik besprak. Hoog tijd voor wat nepaccounts om mijn bereik te vergroten. Maar eerst: een overzicht van de muziekreleases van afgelopen maand die je niet had mogen missen, maar die je desalniettemin weleens gemist zou kunnen hebben. 

Anteloper – Kudu
Eén van de beste en pakkendste jazzplaten van 2018 was Fly Or Die van trompettist Jaime Branche. En hoewel de muzikante op dat debuut óók al invloeden uit andere genres gebruikte, experimenteert ze er op Kudu, haar eerste plaat als Anteloper (een duo dat ze vormt met drummer Jason Nazary), pas écht heftig op los. Knisperende elektro, retro synths en duizelingwekkende drums vormen de prikkelende basis van deze vijf composities, waarvan er slechts één onder de acht minuten blijft. Over de al uitdagende kern laat Branche haar instrument vrijuit razen. Met haar lange, felle uithalen doet ze soms denken aan Miles op A Tribute To Jack Johnson, maar Davis dacht veel meer na over hoe hij klonk. Een vrije geest, deze dame, en de muziek van Anteloper onderstreept dat.

Grouper – Grid Of Points
Tweeëntwintig minuten duurt ‘ie maar, deze nieuwe plaat van Grouper. In die tijd duikt zangeres Liz Harris nog een paar honderd meter dieper in de fluisterende droomwereld die ze op vorige worp Ruïns creëerde. De songs van Grid Of Points bestaan louter uit haar spookachtige piano en feeërieke vocalen, als satijnen laagjes over elkaar heen geplaatst. Een eenvoudig maar adembenemend mooi album.

Minami Deutsch – With Dim Light
De bekende Japanse psychrockers van Kikagaku Moyo hebben een eigen label en het leukste bandje op dit Guruguru Brain heet Minami Deutsch (openingsfoto). Het titelloze debuut van deze groep was een wat typische krautrockplaat, maar opvolger With Dim Light is andere koek. De motorische beat die de Jappen uit hun koker storten in opener Concrete Ocean groovet bijvoorbeeld veel lekkerder dan voorheen, Tangled Yarn is een verslavend moppie psychrock met een ingewikkeld snarenweb als kern en in de resterende tracks lijkt mening instrument gruwelijk te worden gemarteld, met waanzinnige klanken als resultaat. Zo trekt men in het slot van de krautrockracer I’ve Seen A U.F.O. een brullende gitaar door de strot van een krijsende saxofoon, ofzo. Is een band als Suuns niet extreem genoeg voor je? Luister hier dan eens naar.

Joan Shelley – Rivers And Vessels
Joan Shelley is alweer een paar jaar mijn lievelingszangeres. Deze folkmuzikante uit Kentucky maakt honderd procent pure liedjes die, naast een bijna vanzelfsprekende en tijdloze wonderschoonheid, ook een zekere, ongrijpbare kalmte hebben. Shelley’s laatste twee platen, Over & Even en haar titelloze major label-debuut, zijn wat mij betreft ultieme ontstressers. En ook bij de songs van haar nieuwe EP Rivers And Vessels is het weer heerlijk afkoelen. Shelley covert hier de liedjes van onder andere Nick Drake en JJ Cale. Ze pingelt op haar gitaar, zingt als Koningin Nachtegaal en laat andere kwaliteitsbakkers als Bonnie ‘Prince’ Billy en Doug Paisley heel subtiel wat extra snaren aanslaan of lage noten aantikken. Opnieuw heel simpel wat deze dame doet, maar Jezus, wat mooi. En ook mooi: de volledige opbrengst van deze EP wordt doorgestort naar de bankrekening van Kentucky Waterways Alliance, een organisatie die de wateren van Kentucky schoon tracht te houden.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Kijken: Dave Grohl zingt liedje met zijn vrienden Elmo en Big Bird
video

Kijken: Dave Grohl zingt liedje met zijn vrienden Elmo en Big Bird

Dave Grohl was te gast in Sesamstraat. Ter plaatse rekruteerde hij twee nieuwe rockvriendjes om met hen het nummer Here ...
'Een carrière lang de horror van het leven in muziek proberen te vangen en dan gebeurt je dit'
achtergrond

‘Een carrière lang de horror van het leven in muziek proberen te vangen en dan gebeurt je dit’

‘Rock & roll is dood, morsdood.’ Ghosteen kan dan wel overal vijf sterren krijgen, dát was wel mooi de eerste ...
tool press 2019
nieuws

Tool brengt ‘Fear Inoculum’ opnieuw uit in goedkopere versie

Na een uitgebreide cd-box eerder dit jaar brengt Tool nu een tweede uitvoering uit van Fear Inoculum. Een budgetversie, zeg ...

Beter dan TV: April 2018 (blog) | OOR