blog

Beter dan TV: februari 2018

Ooit vertel ik jullie over die ene keer dat ik bij een bedrijfsuitje van Shell was, waar Vladimir Putin luid en duidelijk verkondigde dat ons Kensington echt wel zijn favoriete band is. Maar nu eerst: de muziekreleases van de afgelopen maand die je niet had mogen missen, maar die je desalniettemin weleens gemist zou kunnen hebben.

Seun Kuti & Egypt 80 – Black Times
De muziek of de boodschap? Moeilijk te bepalen welke van de twee sterker is op dit nieuwe album van Seun Kuti (foto), zoon van Fela. Het is hoe dan ook zijn beste plaat tot nu toe; een dampende afrobeatklassieker in de dop. Begin je niet automatisch te dansen bij de heftige groove van C.P.C.D. en de met Carlos Santana-gitaarlicks doorspekte titeltrack dan zou er weleens iets kapot van binnen kunnen zijn. En voel je niet de neiging om woest de straat op te gaan wanneer Kuti en band voor de vijftigste keer roepen om protest? Idem dito. Now are you ready to rise? To be free?! Black Times: hell fucking yeah.

Hailu Mergia – Lala Belu
Ik heb cassettebandjes van Hailu Mergia liggen, maar Lala Belu is nieuw werk van deze muzieklegende uit Ethiopië. Dankzij reissuelabel Awesome Tapes From Africa kreeg Mergia eindelijk de aandacht die hij altijd verdiende plus de mogelijkheid weer eens de studio in te duiken. De plaat die daaruit voortkwam is de moeite meer dan waard. En met die moeite doel ik op het verdragen van de accordeon, Mergia’s hoofdinstrument. Openingsnummer Tizita zal daarom voor menig luisteraar een lastige zit blijken. Maar gelukkig is Mergia een man van vele kwaliteiten. Op het vrolijke Gum Gum speelt de man duizelingwekkende solo’s op orgel en in de titeltrack wordt zelfs gezongen. Lala Belu is wellicht niet zijn beste werk, maar wel de perfecte instappplaat om je eens te verdiepen in deze grootheid.

We Out Here – We Out Here
Veel is al gezegd over de megahippe Londense jazzscene, waar kersverse jazzcats de (zo meent men) verstofte jazz nieuw leven inblazen. Er valt een argument te maken dat jazz nooit stoffig was, maar dat argument blijft amper overeind wanneer je luistert naar We Out Here. Deze compilatie van Gillis Peterson’s Brownswood Recordings werd samengesteld door grootheid Shabaka Hutchings (Sons Of Kemet, The Comet Is Coming, Shabaka & The Ancestors) en dient als een soort who’s who van de Londense jazzscene op dit moment. En blimey, wat klinkt deze muziek fris en hip en lekker, zeker wanneer je het afzet tegen de zoveelste plaat van een Joshua Redman of een Brad Mehldau. De nieuwe garde mixt de vibe van de clubs met ‘gewone’ jazz en dat levert, zeker bij de grootste talenten in deze groep, onweerstaanbare muziek op. Persoonlijke favoriet: Nubya Garcia, een vernieuwende saxofoniste, dj en producer met de klank van Sonny Rollins.

Pat Ament – Songs Of Pat Ament
Een adembenemend mooie singer-songwriterplaat voor na lange dagen, opgenomen in de seventies door ene Pat Ament. Ik had nooit eerder van de man gehoord, maar volgens reissuelabel Grapefruit Records was hij een bekend bergbeklimmer, die daarnaast dus ook muziek maakte. Eigenlijk wel logisch, want de sfeer van Songs Of Pat Ament is er inderdaad een van de wonderschone eenzaamheid die men alleen op bergtoppen en andere plekken ver van de drukke wereld kan ondervinden. Met dezelfde gevoeligheid van een jonge Leonard Cohen bezingt Ament hier het leven en de liefde, waarbij hij subtiel afwisselt tussen akoestische en elektrische begeleiding. Ieder liedje kippenvel.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nu met mei-releases!
abo-actie

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nu met mei-releases!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
De dEUS-motor ronkt als een Formule 1-wagen van Mercedes
concert
dEUS

De dEUS-motor ronkt als een Formule 1-wagen van Mercedes

Het twintigjarig jubileum van The Ideal Crash viert dEUS met een toertje door Europa. Integrale uitvoeringen van de plaat waarmee ...
Rammstein
album
Rammstein

Rammstein

Eindelijk, een nieuwe Rammstein. Het met een simpele lucifer getooide album is hun eerste sinds Liebe Ist Für Alle Da ...

Beter dan TV: februari 2018 (blog) | OOR