blog

Beter dan TV: juni & juli 2018

Zomer 2018. Buiten lijkt het ondanks de temperaturen wel herfst. Gelukkig regende het in deze droge tijden wèl muziekreleases. Hier een overzicht van de platen die je deze zomer niet had mogen missen, maar die je desalniettemin weleens gemist zou kunnen hebben.

Dos Santos – Logos
Label International Anthem was al verantwoordelijk voor een aantal van de spannendste jazzplaten van de laatste anderhalf jaar en heeft met Logos opnieuw een goudbrok ontaard. Dit debuut van Dos Santos, een virtuoos vijftal rond leider en zanger Alex Chavez, barst van de muzikaliteit en veelzijdigheid. Van traditionele Mexicaanse songs tot zinderende jazzy instrumentals, van cumbia tot psychedelica; zonder ook maar een moment all over the place te zijn, schiet Logos alle kanten op. Eén van de tofste platen van het jaar. Horen is geloven.

Daniel Bachman – The Morning Star
Bij de zogenaamde American Primitive-gitaarspelers denken we altijd aan eenzame figuren die op een bankje wat zitten te pingelen, voor altijd verzonken in hun eigen gedachten en onbekommerd door de grote boze buitenwereld. Wat The Morning Star, het nieuwste album van Daniel Bachman (openingsfoto), zo bijzonder maakt, is dat deze grootheid in de American Primitive-scene de buitenwereld tot zijn muziek laat doordringen. Deze allesbehalve rustgevende sologitaarplaat opent met meerdere angstaanjagende drones en wanneer Bachman eindelijk op z’n bankje plaatsneemt, wordt zijn spel overstemd door loeiende sirenes en andere rottigheden. The Morning Star lijkt in geen enkel opzicht op andere platen in het genre. Een instant klassieker.

John Coltrane – Both Directions At Once: The Lost Album
Smaak is iets wat je ontwikkelt, ook wat muziek betreft. Wie begint te luisteren naar het solowerk van saxlegende John Coltrane begint waarschijnlijk bij Blue Train, zijn debuut op Blue Note. Maar eenmaal aangekomen bij complexe meesterwerken als A Love Supreme en Ascension, ben je het toegankelijke, bijna simpele Blue Train vergeten, en luister je er zelden tot nooit meer naar. Des te mooier dat Both Directions At Once – een plaat vol nooit eerder uitgebrachte nummers die Coltrane in 1963 met zijn klassieke kwartet (pianist McCoy Tyner, drummer Elvin Jones, trompettist Joe Henderson) opnam – de ondergewaardeerde toegankelijke kant van de saxofonist nog eens in de schijnwerpers plaatst. We horen hier weer eens hoe waanzinnig mooi de man kon spelen, en hoe hij zelfs van de meest herkenbare standards, zoals Nat King Cole’s Nature Boy, iets ronduit bijzonders wist te maken.

Various Artists – Freedom Of Press
Het zijn gouden tijden voor de liefhebber van kosmisch getinte Americana. Bands als Trummors, The Weather Station en Wooden Wands maken machtige, magische songs, perfect geschikt voor lange nachtelijke ritten door maanverlichte landschappen. Het is muziek met een ongrijpbaar gevoel van vrijheid. Helaas is die vrijheid niet vanzelfsprekend. Wie de compilatie Freedom Of Press koopt, schaft niet alleen een prachtige mengelmoes van kosmische Americana en grenzeloze free jazz aan, maar stort zijn pakweg dertien euro ook in de kas van de Freedom Of Press Foundation. Goede muziek voor een goed doel.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Kijken: Dave Grohl zingt liedje met zijn vrienden Elmo en Big Bird
video

Kijken: Dave Grohl zingt liedje met zijn vrienden Elmo en Big Bird

Dave Grohl was te gast in Sesamstraat. Ter plaatse rekruteerde hij twee nieuwe rockvriendjes om met hen het nummer Here ...
'Een carrière lang de horror van het leven in muziek proberen te vangen en dan gebeurt je dit'
achtergrond

‘Een carrière lang de horror van het leven in muziek proberen te vangen en dan gebeurt je dit’

‘Rock & roll is dood, morsdood.’ Ghosteen kan dan wel overal vijf sterren krijgen, dát was wel mooi de eerste ...
tool press 2019
nieuws

Tool brengt ‘Fear Inoculum’ opnieuw uit in goedkopere versie

Na een uitgebreide cd-box eerder dit jaar brengt Tool nu een tweede uitvoering uit van Fear Inoculum. Een budgetversie, zeg ...

Beter dan TV: juni & juli 2018 (blog) | OOR