blog

Beter dan TV: maart 2018

Wat zielenpietjes als Giel nooit zullen begrijpen, is dat mensen die écht met muziek bezig zijn geen hol geven om ‘het hele circus eromheen’. Je geld verdienen met muziek is tof, maar wanneer dat niet op een normale manier mogelijk is speel je evengoed op straat of start je als popjournalist een blog. Het laatste bewijsstuk hiervoor vind je hieronder: een uit liefhebberij samengesteld overzicht van de muziekreleases van de afgelopen maand die je niet had mogen missen, maar die je desalniettemin weleens gemist zou kunnen hebben.

Ill Considered – Ill Considered 3
Veel is al geschreven over Shabaka Hutchings, Sons Of Kemet, Nubya Garcia en al die andere nieuwe jazzcats uit Londen. Ill Considered is een veel minder bekende naam, maar stilletjes de beste van die hippe scene. Idris Rahman (saxofoon), Leon Brichard (bas), Emre Ramazanoglu (drums) en extra percussionist Satin Singh maken jazz voor het heden: snel, veelzijdig en vlammend. Hun derde, opnieuw titelloze plaat duurt slechts zesendertig minuten, maar gaat van korte Coltrane-achtige meditaties naar flitsend virtuoos vuurwerk.

Bonny Doon – Longwave
Druilerige zang en zonnige gitaartjes. Klinkt als een passende soundtrack voor de lente van 2018. Klinkt ook als de muziek van Bonny Doon (openingsfoto). Dit indiebandje uit Detroit (vergelijkbaar met Real Estate en Steve Maulkmus & The Jicks) bracht vorig jaar al een fijne titelloze debuutplaat uit, maar deze opvolger is een minder rommelig en beter uitgewerkt geheel. De verslavingsfactor is hoog. Longwave is een plaat als Pringles: once you pop you can’t stop.

Kacey Musgraves – Golden Hour
Simpelweg één van de mooiste countrypopplaten in lange tijd gemaakt. Kacey Musgraves was tot dusver altijd iets teveel bezig met geforceerd leuk doen (luister maar naar successingles Follow Your Arrow en Biscuits), maar klinkt op derde plaat Golden Hour juist als één van de meest oprechte zangeressen ooit. Ze bezingt onderwerpen als verliefd- en eenzaamheid alsof niemand dat ooit eerder deed. Haar stem zit vol schitterende verwondering en een aanstekelijke, door nieuwe verliefdheid vernieuwde liefde voor het leven. Hoogtepunten Oh What A World en Butterflies zijn perfecte popliedjes met subtiele countryklanken en zelfs een kosmisch element. Ze doen mij denken aan de eerste keer dat ik mijn zoontje vasthield. Songs als roze wolken.

Gumba Fire: Bubblegum Soul & Synth-Boogie In 1980s South Africa
Compilaties vol nooit eerder uitgebrachte muziek uit diverse regio’s in Afrika verschijnen tegenwoordig op wekelijkse basis. Er zit een hoop goed spul tussen, maar écht bijzonder is al deze ontaardde muziek lang niet altijd. Gumba Fire is de zeldzame must-have op de reïssuemarkt van afgelopen maand. De plaat verzamelt de leukste popsongs die in de jaren tachtig zijn gemaakt door Zuid-Afrikaanse muzikanten en bands. Ieder nummer is creatief, vrolijk en aanstekelijk. Mama-appelsapjes als Selallane (kipsalade!) blijven dagen in je kop zitten. Voor drie tientjes heb je een prachtige 3LP en een zonnige zomer.

Foto: Julia Callis

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

America
album
THIRTY SECONDS TO MARS

America

Jared Leto. Hij blijft voor mij toch altijd de man over wie z’n manager voorafgaand aan een interview zei: ‘Hij ...
Pinned
album
A Place To Bury Strangers

Pinned

Beste liefhebbers van onbeschadigde trommelvliezen, loop met een grote boog om A Place To Bury Strangers heen. Never Coming Back ...
Sk8er Boi Nick Cave komt met nieuw board
nieuws
Nick Cave

Sk8er Boi Nick Cave komt met nieuw board

Nick Cave heeft z'n nieuwe skateboard gepresenteerd. Het is de tweede keer dat de zanger met het Australische merk Fast ...

Beter dan TV: maart 2018 (blog) | OOR