blog

Beter dan TV: mei 2018

In mei was er natuurlijk maar één echte Royal Wedding: die van OOR’s punkkoning Tim Veerwater. Ook verscheen er een hoop toffe muziek. Hier een overzicht van de releases die je niet had mogen missen, maar die je desalniettemin weleens gemist kunt hebben.

African Scream Contest Vol. 2 – Benin 1963-1980
Tien jaar geleden bracht Analog Africa het bejubelde African Scream Contest uit. De compilatie was het eerste grote succes van het bekende reïssuelabel. Deels om dit te vieren, maar ook omdat er inmiddels nóg meer toffe muziek uit Benin (een landje tussen Ghana en Nigeria in) is opgedoken, is er nu een vervolg. African Scream Contest Vol. 2 doet niet onder voor z’n voorganger. Opnieuw brengt Analog Africa hier een verzameling van het beste uit Benin, een onderbelicht land waar muzikanten alles wat reizigers en verhalen hen aan impulsen brachten – van rock tot soul en jazz tot funk – met de eigen muziek en tradities versmelten. Eindeloos luisterplezier gegarandeerd.

Ryo Fukui – Scenery
Muziek uit Japan wordt vanwege strenge licentieregels zelden in de Westerse wereld uitgebracht, maar het label We Release Whatever The Fuck We Want uit Zwitserland doet wat het belooft. Vorig jaar bracht men al reïssues van Midora Takada (zeg maar de Japanse Steve Reich) uit en dit jaar kun je als niet-reizende Europeaan eindelijk een album van Ryo Fukui in huis halen. Wie, vraagt u? Nou, autodidact Fukui is misschien wel de beste pianist ter wereld. Er komt magie uit z’n vingers en debuut Scenery is zodoende de enige pianojazzplaat die je nodig hebt in dit leven.

Mary Lattimore – Hundreds Of Days
Wie het harpspel van Joanna Newsom prachtig vindt maar niets kan met haar schrille stem, moet eens naar Mary Lattimore (openingsfoto) luisteren. Deze klassiek getrainde harpiste uit Los Angeles hoorde je voorheen alleen op de achtergrond op platen van onder andere Kurt Vile, Thurston Moore en Steve Gunn, maar de laatste jaren brengt ze steeds meer solowerk uit. Hundreds Of Days is haar laatste plaat, een prachtige verzameling songs waarin warme ambient en magisch harpspel je je zorgen doen vergeten. Op zondag 3 november staat Mary samen met folkzangeres Meg Baird op Crossing Border.

Joe Armon-Jones – Starting Today
Op datzelfde Crossing Border speelt ook Joe Armon-Jones, de toetsenist van jazzfunkgroep Ezra Collective. Uiteraard wéér een muzikant uit Londen die de jazzscene opfrist. Armon-Jones solodebuut heet Starting Today en fuseert r&b, hiphop, reggae en uiteraard jazz. Zijn stijl doet soms denken aan dat van Robert Glasper, maar Armon-Jones werkt zijn ideeën een stuk beter uit dan die Amerikaan. Het lange openings- en titelnummer is dankzij z’n urgentie zelfs een instant classic binnen de jazzwereld.    

Fatoumata Diawara – Fenfo
Geen flauw idee waar ze over zingt, maar het zonnetje schijnt en de lucht is weer blauw. Tijd om een plaat van Fatoumata Diawara op te zetten. Wie niet goed luistert gooit één liedje van deze vocaliste (geboren in Ivoorkust, getogen in Mali) in de playlist ‘kekke Afrikaanse zangeressen’. Wie wel goed luistert hoort hier één van de mooiste stemmen uit het continent, en geweldige liedjes als Kanou Dan Yen, waarin traditionele en moderne klanken elkaar heel slim afwisselen.

Foto: Jackie Lee Young

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Lowlands beleeft topeditie

Lowlands beleeft topeditie

Midden augustus. Zowel de zomer als het festivalseizoen loopt op zijn einde, wat maar één ding kan betekenen: het is ...
Muziek verslaat symboolpolitiek op Pukkelpop

Muziek verslaat symboolpolitiek op Pukkelpop

Editie 34 van Pukkelpop had 198 artiesten op acht podia op drieënhalve festivaldag. Twee keer kwam er een volksverhuizing op ...
When I Have Fears
album
The Murder Capital

When I Have Fears

Vraag de mannen van The Murder Capital naar hun favoriete band en ze noemen – niet geheel verrassend – The ...

Beter dan TV: mei 2018 (blog) | OOR