film

'Biggie': de kroniek van een aangekondigde dood (Netflix)

Notorious B.I.G. is inmiddels bijna langer dood dan dat hij leefde. En zo lang is het niet geleden dat hij werd doodgeschoten. Het gaat in de Netflix-docu Biggie: I got a story to tell niet over wie hem op 25-jarige leeftijd neerschoot, daar hadden we Biggie & Tupac van Nick Broomfield al voor en al die televisieprogramma’s of artikelen. Biggie richt zich vooral op de periode voor de doorbraak.

Er zijn beelden van de nog levende oma van Christopher Wallace in Jamaica, zijn oom toastend achter een soundsystem en zijn moeder die ooit de drogende crack uit zijn kamer weggooide omdat ze dacht dat hij zijn bordje aardappelpuree niet opruimde. Maar het draait vooral om die groep jongens uit de jeugd van Wallace. Rondhangend in Fulton Street, Brooklyn, dealend en rovend, terwijl buren en ouders ze willen helpen maar amper zelf het hoofd boven water kunnen houden, zien ze maar twee mogelijkheden in de toekomst: het graf of de bajes.

Totdat het talent van Wallace wordt herkend door achtereenvolgens 50 Grand, Mister Cee, journalist Matty C en Puff Daddy. Dan gloort er voor al die jongens een nieuwe toekomst. Notorious B.I.G. neemt ze mee, doopt ze Junior M.A.F.I.A., maar het lukt ze niet om de gevaren van Fulton Street achter zich te laten.

Als je nu terugkijkt zie je vooral hoe jong iedereen was. Hoe ze zich laten meeslepen door incidentjes, door paranoia, misschien wel omdat het verse succes zo onwerkelijk is. Alsof het onverdiend en breekbaar is en er vast straf op zal volgen: Ready To Die. Dr. Dre en Jay-Z bewezen daarna dat het niet zo had hoeven zijn. Miljonairs die het succes duurzaam hebben gemaakt en de cultuur hebben veranderd.

Het is een pluspunt dat Biggie: I got a story to tell niet nutteloos speculeert over wat Notorious B.I.G. had kunnen bereiken. Het schetsen van de interessante voorgeschiedenis is genoeg. Jammer genoeg beperkt het zich tot de kritiekloze en eendimensionale visie van vrienden en familie die een productiebelang hebben in de documentaire en niets dan goeds te melden hebben. De film had stukken beter gekund, maar het is een interessante biografie van een van de grootste talenten van de jaren negentig.

Biggie: I got a story to tell is vanaf 1 maart te zien op Netflix.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De stilte valt hard in 'Sound of Metal' (Amazon Prime)
film

De stilte valt hard in ‘Sound of Metal’ (Amazon Prime)

De speelfilm Sound of Metal (beschikbaar op Amazon Prime) is het minimalistische portret van een drummer die zijn gehoor verliest ...
'Ik wil iets fucking agressiefs zien!', riep Ryan Adams
de makers

‘Ik wil iets fucking agressiefs zien!’, riep Ryan Adams

In de serie 'De Makers' nemen we onszelf onder de loep. In plakboekstijl schudden we de archieven van ons colofon ...
Fearless (Taylor's Version)
album
Taylor Swift

Fearless (Taylor’s Version)

Over het behouden van de rechten over je eigen masters is altijd al een hoop te doen geweest. Bij Taylor ...

'Biggie': de kroniek van een aangekondigde dood (Netflix) (film) | OOR