Film

Billie Eilish-docu geeft hoop op een gezonde toekomst (Apple TV+)

Als Billie Eilish op de rand van een podium staat, klaar om over het hek te klimmen en de tegen elkaar gedrukte gelaten van haar fans toe te zingen, lijkt ze ieder hoofd in de zaal te zien en te bereiken. Sterker nog, Eilish herkent zichzelf in de opgetogen, door euforie betraande gezichten op de eerste rijen. Niet gek: zelf is ze haar halve leven al geobsedeerd met popfenomeen Justin Bieber. Kon ze een Andre 3000 of welke getroebleerde ziel dan ook maar een stukje van haar speciale kijk op muziek, het leven en fans geven; dan was die mist zo opgeklaard en de wereld een veiligere plek.

Het is slechts een van de vele openbaringen uit de ongepolijste diamant die The World’s A Little Blurry heet: een tweeënhalf uur durende kijk in het leven van Billie Eilish, de wereldster uit Los Angeles die – net als haar haardos – nog in de groene fase van haar carrière verkeert, maar in emotionele volwassenheid en kracht al sterk ontwikkeld is, mede dankzij haar concessieloze karakter en liefdevolle omgeving.

De 14-jarige Eilish plaatst in 2016 haar nummer Ocean Eyes op Soundcloud, met geen enkel vermoeden dat het nummer binnen 24 uur als een vloedgolf over het internet zal verspreiden. Moeder Eilish pakt er vanaf dat moment een camera bij om de onwerkelijke eerste stappen naar wereldfaam vast te leggen. Zo ongekend snel en geruisloos klopt de grote doorbraak op de deur voor Billie, en neemt documentairemaker R.J. Cutler (The September Issue) net zo ongemerkt de camera over van familie Eilish, die vervolgens achter de camera verkeert om dochterlief alle ruimte te geven, en dan soms ook voor de camera verschijnt om uit te leggen hoe een tuinslang of haar eerste auto (een Dodge Challenger, welteverstaan) werken.

En zo wijken haar naasten nooit ver van Billies zijde: moeder Maggie in haar assisterende en navigerende rol door de showbizwereld, vader Patrick als eerste muzikale begeleider, hond Pepper als emotioneel rustpunt en broer Finneas als beste maatje, producer en bandlid. De film lijkt een volledige vrijpas tot de privésfeer van de popster, waar alle muzikale output van Billie en Finneas zijn oorsprong vindt. Eerste echte langspeler WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? (2019) wordt door de twee geschreven en opgenomen in de slaapkamers van het ouderlijk huis in L.A., waar het daglicht nauwelijks binnenkomt en waar inner demons worden losgelaten in dagboeken vol sombere songteksten en duistere droedels.

Maar hoe veel ouderlijk onbegrip er soms kan ontstaan omtrent Billies meest obscure gedachten over het klimaat, depressie en zelfmoord (‘Waarom zou je schrijven dat je van de Golden Gate-brug zou springen?’) – ruimte is er altijd om deze te uiten. In de vorm van eerlijke gesprekken na een mentaal belastende signeersessie, volledige artistieke vrijheid verleend door het platenlabel en het meenemen van de hele familie op tournee om het plezier en de mentale gezondheid aanzienlijk te verhogen.

Binnen die veilige familiebubbel wordt een wereldster van nog geen twintig jaar oud beschermd om bij zichzelf te blijven, maar ook vrijgelaten om zich te ontwikkelen – ogenschijnlijk zo vanzelfsprekend, maar zo’n enorm unicum in een wereld gemarkeerd door een obsessie met roem en een compleet transparante internetcultuur.

Van haar eerste Amerikaanse tournee tot het in de wacht slepen van een vijftal Grammy’s, van een enkelblessure tot een Coachella-show vol obstakels: in The World’s A Little Blurry krijg je een uitgebreide en vermakelijke kijk in de grote doorbraak van een jong megatalent. Krabben aan het oppervlak wordt niet eens overwogen; we duiken meteen diep, op naar de kern. Daar waar een jonge vrouw uit een generatie die alles zou kunnen bereiken, maar zo veel mentale hindernissen onder ogen moet komen, zich door het leven baant.

Precies daar zie je ook hoe een hechte band met vrienden en familie naast gezonde relaties met fans en eigen idolen cruciaal zijn voor het gedijen van een jong wereldtalent. Spoiler alert dan maar: Justin Bieber himself glipt zomaar even met alle goede bedoelingen in Billies dm’s. Juist omdat er zo veel ruimte is voor haar vrije expressie, het uiten van stigma’s en de interpretatie van de kijker, geeft The World’s A Little Blurry hoop op een gezonde toekomst. Niet alleen voor de invloedrijkste stem van de popwereld, maar ook voor haar fans uit allerlei generaties en windstreken. Op naar een industrie en medialandschap waar oprechtheid, open conversaties, destigmatisering en liefde kunnen zegevieren binnen een veilige omgeving. Billie is al heel goed op weg, gezien de enorme ruimte die zij nu al daarin beslaat.

Billie Eilish: The World’s A Little Blurry is nu te zien op Apple TV+

 

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De stilte valt hard in 'Sound of Metal' (Amazon Prime)
film

De stilte valt hard in ‘Sound of Metal’ (Amazon Prime)

De speelfilm Sound of Metal (beschikbaar op Amazon Prime) is het minimalistische portret van een drummer die zijn gehoor verliest ...
'Ik wil iets fucking agressiefs zien!', riep Ryan Adams
de makers

‘Ik wil iets fucking agressiefs zien!’, riep Ryan Adams

In de serie 'De Makers' nemen we onszelf onder de loep. In plakboekstijl schudden we de archieven van ons colofon ...
Fearless (Taylor's Version)
album
Taylor Swift

Fearless (Taylor’s Version)

Over het behouden van de rechten over je eigen masters is altijd al een hoop te doen geweest. Bij Taylor ...

Billie Eilish-docu geeft hoop op een gezonde toekomst (Apple TV+) (Film) | OOR