film

David Byrne bij je thuis: duizeling­wekkend goed (Prime)

Legendarisch Talking Heads-frontman David Byrne wist in 2018 op onder andere Down The Rabbit Hole en in AFAS Live voor verwondering te zorgen met zijn American Utopia-tour. Met die tour streek hij neer op Broadway, waar Spike Lee de show vastlegde. De registratie is nu verkrijgbaar via Amazon Prime en Pathé Thuis.

Byrne, eind zestig inmiddels, had het zo eenvoudig aan kunnen pakken. Een paar nummers van zijn meest recente plaat American Utopia, wat Talking Heads-favorieten, en wachten tot de boekingen binnenstromen. Maar nee, ruim dertig jaar na het revolutionaire Stop Making Sense koos de zanger wederom voor de vernieuwing.

Met American Utopia brengt de Amerikaan van Schotse afkomst een tot in de puntjes gechoreografeerde show. Hij laat alle leden van zijn begeleidingsband rondlopen op het podium (geen drumstellen of versterkers te zien), met duizelingwekkend effect. Percussionisten cirkelen om hem heen, achtergrondzangers dansen rond. De formule blijft, ook na hem al twee keer live te hebben gezien, ongelooflijk sterk.

En dan is er ook nog de setlist. Die is vergelijkbaar met de optredens die Byrne ook in Nederland gaf. Er zijn Talking Heads-favorieten als This Must Be The Place (Naive Melody), Once In A Lifetime en Born Under Punches (The Heat Goes On), waarmee decennia geleden een enorme stempel op de new wave drukte. Tussen die klassiekers blijken ook nieuwe tracks als Every Day Is A Miracle en Everybody’s Coming To My House het uitstekend te doen.

Regisseur Spike Lee zet de camera lekker dicht op het schouwspel. De samenwerking tussen Byrne en Lee voelt sowieso logisch, gezien de politieke statements die de Amerikaan tijdens deze show maakt. Hij doet een oproep om te stemmen, veroordeelt het geweld tegen zwarte Amerikanen met een cover van Janelle Monáe’s Hell You Talmbout en doet een pleidooi voor een soepeler immigratiebeleid.

37 jaar nadat hij de lat met de Talking Heads-registratie Stop Making Sense onmogelijk hoog legde, weet David Byrne met American Utopia opnieuw tot duizelingwekkende hoogten te stijgen. Een film waarin hij, vergeef me grandeur, laat zien hoeveel muziek kan doen.

David Byrne’s American Utopia is nu te zien op Amazone Prime en Pathé Thuis.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De stilte valt hard in 'Sound of Metal' (Amazon Prime)
film

De stilte valt hard in ‘Sound of Metal’ (Amazon Prime)

De speelfilm Sound of Metal (beschikbaar op Amazon Prime) is het minimalistische portret van een drummer die zijn gehoor verliest ...
'Ik wil iets fucking agressiefs zien!', riep Ryan Adams
de makers

‘Ik wil iets fucking agressiefs zien!’, riep Ryan Adams

In de serie 'De Makers' nemen we onszelf onder de loep. In plakboekstijl schudden we de archieven van ons colofon ...
Fearless (Taylor's Version)
album
Taylor Swift

Fearless (Taylor’s Version)

Over het behouden van de rechten over je eigen masters is altijd al een hoop te doen geweest. Bij Taylor ...

David Byrne bij je thuis: duizeling­wekkend goed (Prime) (film) | OOR