blog

De Lijstduwers: november 2018

De deadline is in zicht, eind volgende maand moeten ze zo’n beetje geleverd worden: het jaarlijstje. Dus, streamingservice bij de hand, platenkast gerangschikt en Word-bestand, notitie-app of kladblok geopend. Menig muziekliefhebber is al maanden bezig met het cureren van zijn persoonlijke jaarlijst. Maar let op: de laatste maanden hebben nog wel wat albums te bieden die zomaar enige verschuivingen in de volgorde kunnen veroorzaken. Natuurlijk, nieuwe albums van Muse en Imagine Dragons zijn ook in aantocht, maar dit zijn de vier albums die ik met rode letter wil aantekenen. In het zwart dan.

Orchestra Of Spheres (foto) – Mirror (2 november)
Best een bescheiden titel, Mirror. Zeker als je ‘m vergelijkt met zijn voorgangers: Brothers And Sisters Of The Black Lagoon en Vibration Animal Sex Brain Music. Gelukkig is er een verklaring: het geflipte psychedelica-circus Orchestra Of Spheres beschrijft de vierde langspeler als ‘een verwaaide reflectie vanuit een verre uithoek van de wereld.’ Al zou ‘een verre uithoek uit het heelal’ gepaster zijn. Vooral liefhebbers van gelijkgestemde buitenaardse collectieven als The Comet Is Coming en Golden Dawn Arkestra moeten opletten.
Luister naar de single Āta.

Paint – Paint (2 november)
Allah-Las, kennen we die nog? Ten tijde van de verschijning van hun debuutalbum in 2012 stonden die Californische beachboys toch wel aan de voorhoede van de sixties-revival. Nu, zo’n zes jaar en twee albums verder zijn die golven inmiddels weer gaan liggen. Dat zal gitarist Pedrum Siadatian ook wel gedacht hebben, vandaar dat ie het nu alleen probeert. Wel met de ondersteuning van Allah-Las-drummer Matthew Correia en Nick Murray, die we inmiddels wel als de ‘Ty Segall van de percussie’ kunnen bekronen (op zijn CV: Thee Oh Sees, White Fence, DRINKS en Mikal Cronin). Voor de rest bestaat zijn assistentie uit buitenaardse synthesizers, lo-fi gitaargepingel en de productie van psychedelicafanaat Frank Maston, die ook regelmatig samenwerkt met Jacco Gardner.
Luister naar de single Daily Gazette.

Holygram – Modern Cults (9 november)
Analoge synthesizers, VHS-videoclips, Jesus And Mary Chain-looks. Genoeg bands die de jaren tachtig als heiligdom verklaren. Toch zit er soms eentje tussen bij wie het gewoon net iets beter uitpakt, zoals het Duitse Holygram. De band speelt dromerige postpunk met talloos te ontdekken lagen. Muziek die doet denken aan een nachtelijke en door roze neonlampen belichte stad. Ergens tussen de toekomst en het verleden. Zo blijkt: hun eerste EP leverde ze een Europese tour met Orchestral Manoeuvres In The Dark op en de nieuwe plaat is geproduceerd door Maurizio Baggio, die ook de laatste twee albums van The Soft Moon onder handen nam. Luister naar de single Signals.

Esben and the Witch – Nowhere (16 november)
Pieter Brueghel (de oude) schilderde Dulle Griet als aanvoerster van een leger van vrouwen op weg om de hel te plunderen. Het kwade wijf, de helleveeg, die duivel noch hel ontziet en nergens voor terugdeinst. Het Britse trio van Esben And The Witch gebruikte de Vlaamse folklore als inspiratie voor hun laatste single: ‘Dit is onze visie, onze oproep om je te bewapenen. Onderschat en beperk ons niet. Verenigd zijn we krachtiger dan je je kunt voorstellen.’ Het sluit goed aan bij de tergende duisternis die er per album steeds nadrukkelijker insluipt. De band zoekt al jaren de grenzen van hun dromerige psychpop op en zo te horen zijn de randen van doommetal en shoegaze definitief omarmd.
Luister naar de single Dull Gret.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Lowlands beleeft topeditie

Lowlands beleeft topeditie

Midden augustus. Zowel de zomer als het festivalseizoen loopt op zijn einde, wat maar één ding kan betekenen: het is ...
Muziek verslaat symboolpolitiek op Pukkelpop

Muziek verslaat symboolpolitiek op Pukkelpop

Editie 34 van Pukkelpop had 198 artiesten op acht podia op drieënhalve festivaldag. Twee keer kwam er een volksverhuizing op ...
When I Have Fears
album
The Murder Capital

When I Have Fears

Vraag de mannen van The Murder Capital naar hun favoriete band en ze noemen – niet geheel verrassend – The ...

De Lijstduwers: november 2018 (blog) | OOR