oor tipt

Dour 2019

Dour is een van de beruchtste en spannendste festivals van België. Ieder jaar trekken er hele volksstammen naartoe en met een gevarieerd programma – dat van techno en indie via reggae naar rock en metal gaat – is Dour ieder jaar vijf dagen keihard gáán voor de meest uiteenlopende muziekliefhebbers. Dit jaar is het festival van 10 t/m 14 juli.

Dansen alsof de wereld vergaat op de snoeiharde techno van Nina Kraviz of Charlotte de Witte? Stuiteren op de hiphop van A$AP RockyAction Bronson en de Londense grimekoning Skepta? Kan allemaal.

Gitaarliefhebbers gaan intussen naar OOR-redactiefavoriet Fontaines D.C., de band uit Dublin die postpunk (een term die ze zelf haten) maakt die het midden houdt tussen Joy Division, Idles en The Libertines. Zoals de band zelf al zingt op single Big willen ze larger than life worden. Dat gaat beslist lukken met een debuutalbum als Dogrel, dat deze maand verschijnt. Ook Gus Dapperton is hard bezig een van de gezichten te worden van de twentysomething-indiegeneratie. De New Yorker is in eigen land al bezig een grote fanbase te creëren met zijn elektronische lo-fi-indie. Denk aan Rex Orange County, maar dan zonder rap (wat misschien maar beter is).

Ook qua headliners stelt Dour weer niet teleur. Zo is Rae Sremmurd sinds het ontzettend catchy Black Beatles een van de hotste trap-acts die er rondlopen. Het duo uit Tupelo leek afgelopen januari nog uit elkaar te gaan toen rapper Slim Jxmmi op Twitter suggereerde ermee op te houden, maar dit bleek (gelukkig) loos alarm. Ook is er een avant-garde-metalpodium, waar op de zaterdag onder meer Neurosis speelt, een van de grootste bands uit de industrieel-experimentele doommetalwereld. Of nee, gewoon de allergrootste in het genre!

Tien jaar na succesplaat Nights Out is er een reissue van de plaat van Metronomy uitgebracht. Gelijk een goede reden voor de band om ook naar Wallonië met hun mix van elektronica en live-instrumenten. Yonatan Gat stond dit jaar ook op Crossing Border en Le Guess Who?, waar de Israëliër met zijn Gibson met twee halzen uiterst boeiende avant garde-songs speelt die bijna aanvoelen als jams. Tussendoor wordt er door de oud-frontman van de, door de Israëlische staat geboycotte, band Monotonix, nog wat gebrabbeld in het Hebreeuws. Een uiterst boeiende act om live mee te maken.

Om uit je dak te gaan op opgefokte elektronica met knoertharde raps, is Death Grips de uitgelezen groep. De band uit Sacramento gaat verder waar The Prodigy nu niet meer gaan kan. Tuurlijk mist de Britse tongval van Keith Flint en zou je niemand met hem moeten vergelijken, maar MC Ride heeft op zijn eigen manier dezelfde energie als het gezicht van The Prodigy had. Verder werden ook Fat White Family, Black Mirrors, Claire Laffut,  Commander Spoon, Glauque, La Jungle, Lenny Pistol, Martha Da’ro, Montevideo, Ozferti, Phoenician Drive, Saudade, Sonnfjord, The Brums, MNNQNS, Rendez Vous, Nakhane, Hubert Lenoir, Moonshine, Pierre Kwenders, Bambii & Boycott, Kampire en Kiddy Smile, aangekondigd voor het Waalse festival.

Meer informatie en tickets: www.dourfestival.eu

Gratis naar Dour? Dat kan! Neem nu een abonnement op OOR en je krijgt van ons een passe-partout voor alle vijf dagen, inclusief camping en parkeren!

Foto: Mathieu Drouet

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

The Libertines
Club OOR
The Libertines

The Libertines

Lees alle inter­views, achter­grond­verhalen, recensies, columns en agenda­tips van OOR nu ook op OOR.NL. Exclusief voor abonnees. ABONNEE EN WIL ...
John Mayer biedt een warme deken in Ziggo Dome
concert

John Mayer biedt een warme deken in Ziggo Dome

Nieuw werk van popster John Mayer komt mondjesmaat. Sinds zijn laatste bezoek, twee jaar geleden, zijn er drie nieuwe singles ...
OOR viert zijn 1000e editie! Een historie in honderdtallen
nieuws

OOR viert zijn 1000e editie! Een historie in honderdtallen

Duizend bommen en granaten, het is zover! Zo luidde ongeveer de vreugdekreet afgelopen zomer, toen een vage notie (‘Zouden we ...

Dour 2019 (oor tipt) | OOR