film

'Hardcore Never Dies' weet het karikatuur 'gabbertje' te vermijden

Wat Paul Verhoeven in 1980 deed met Spetters doet Jim Taihuttu met de momenteel in de Nederlandse bioscopen draaiende film Hardcore Never Dies: een on-Nederlands inkijkje geven in een lokale jeugdcultuur.

Uit het leven gegrepen: een speelfilm over twee broers tegen de achtergrond van de Rotterdamse gabberscene van midden jaren negentig. Foute broer, kruimelcrimineel, trekt brave broer, pianotalent, van het rechte pad. Verliezers alom.

Hardcore Never Dies is de vierde speelfilm van Jim Taihuttu; hij tekent voor scenario en regie. Taihuttu is binnen Nederland een fenomeen. Hij is van de straat en heeft maling aan de calvinistische mores. Zijn alter ego Jim Aasgier maakte muziek – en videoclips – met Yellow Claw. Ergo, originele geest.

Afgaand op zijn films heeft Taihuttu aan hypocrisie een broertje dood. Net als in zijn vorige speelfilm, oorlogsdrama De Oost, leunt het hoofdpersonage van Hardcore Never Dies op een dubieuze moraal en bewerkt zijn eigen ondergang. Jim Deddes en Martijn Lakemeier, eerder te zien in De Oost, spelen nu de Rotterdamse broers.

Hardcore Never Dies wil veel tegelijk en slaagt daar grotendeels in. Het is een sociaal-economisch drama over kansarme jongeren, een misdaadfilm over drugs, een quasi-docudrama over een muzieksubcultuur en misschien ook wel een Bijbels drama over twee broers, Kaïn en Abel.

Dus toch calvinistisch? Deze bromance is coherenter en gelaagder dan Naar De Klote!, de speelfilm uit 1996 waarin gabber – of hardcore voor niet-Nederlanders – als decor fungeert voor ontspoorde jeugd. Gabber is simpel te typeren en dus snel een karikatuur: de kale koppen, de stofzuigersynthesizers, de vervormde kickdrum, de sportkleding, de maffe dansjes. Taihuttu kent de scene te goed om in die val te trappen.

Ook Hardcore Never Dies koppelt clubmuziek aan drugs. Hij opent sterk met een monoloog van de protagonist en stapt zonder omhaal het verhaal over rebellie, egoïsme en zelfoverschatting in. Dat niveau weet de film helaas niet vast te houden; hij wordt steeds voorspelbaarder. Ook clichés gaan nooit verloren.

HARDCORE NEVER DIES draait vanaf 9 november in de Nederlandse bioscopen en is vanaf 8 december te zien via Prime Video.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van King Of ...
Hit Me Hard And Soft
pop
Billie Eilish

Hit Me Hard And Soft

Hit Me Hard and Soft – waar hebben we dat eerder gehoord? Ik moest zomaar denken aan de titeluitleg van ...
TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows
jubileum

TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows

TivoliVredenburg opende tien jaar geleden haar deuren. We vieren het verjaardags­feestje mee met een terugblik in tien memorabele concerten ...

'Hardcore Never Dies' weet het karikatuur 'gabbertje' te vermijden