film

'Hardcore Never Dies' weet het karikatuur 'gabbertje' te vermijden

Wat Paul Verhoeven in 1980 deed met Spetters doet Jim Taihuttu met de momenteel in de Nederlandse bioscopen draaiende film Hardcore Never Dies: een on-Nederlands inkijkje geven in een lokale jeugdcultuur.

Uit het leven gegrepen: een speelfilm over twee broers tegen de achtergrond van de Rotterdamse gabberscene van midden jaren negentig. Foute broer, kruimelcrimineel, trekt brave broer, pianotalent, van het rechte pad. Verliezers alom.

Hardcore Never Dies is de vierde speelfilm van Jim Taihuttu; hij tekent voor scenario en regie. Taihuttu is binnen Nederland een fenomeen. Hij is van de straat en heeft maling aan de calvinistische mores. Zijn alter ego Jim Aasgier maakte muziek – en videoclips – met Yellow Claw. Ergo, originele geest.

Afgaand op zijn films heeft Taihuttu aan hypocrisie een broertje dood. Net als in zijn vorige speelfilm, oorlogsdrama De Oost, leunt het hoofdpersonage van Hardcore Never Dies op een dubieuze moraal en bewerkt zijn eigen ondergang. Jim Deddes en Martijn Lakemeier, eerder te zien in De Oost, spelen nu de Rotterdamse broers.

Hardcore Never Dies wil veel tegelijk en slaagt daar grotendeels in. Het is een sociaal-economisch drama over kansarme jongeren, een misdaadfilm over drugs, een quasi-docudrama over een muzieksubcultuur en misschien ook wel een Bijbels drama over twee broers, Kaïn en Abel.

Dus toch calvinistisch? Deze bromance is coherenter en gelaagder dan Naar De Klote!, de speelfilm uit 1996 waarin gabber – of hardcore voor niet-Nederlanders – als decor fungeert voor ontspoorde jeugd. Gabber is simpel te typeren en dus snel een karikatuur: de kale koppen, de stofzuigersynthesizers, de vervormde kickdrum, de sportkleding, de maffe dansjes. Taihuttu kent de scene te goed om in die val te trappen.

Ook Hardcore Never Dies koppelt clubmuziek aan drugs. Hij opent sterk met een monoloog van de protagonist en stapt zonder omhaal het verhaal over rebellie, egoïsme en zelfoverschatting in. Dat niveau weet de film helaas niet vast te houden; hij wordt steeds voorspelbaarder. Ook clichés gaan nooit verloren.

HARDCORE NEVER DIES draait vanaf 9 november in de Nederlandse bioscopen en is vanaf 8 december te zien via Prime Video.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Madonna bewijst vriend en vijand opnieuw het tegendeel in Ziggo Dome
concert

Madonna bewijst vriend en vijand opnieuw het tegendeel in Ziggo Dome

Bestaat er al zoiets als Madonna’s paradox? Hoe je iedere keer verwacht dat een van de grootste popsterren op aarde ...
The Pogues-zanger Shane MacGowan (1957-2023) overleden
in memoriam

The Pogues-zanger Shane MacGowan (1957-2023) overleden

Als zanger, liedjesschrijver en tekstdichter van The Pogues loodste Shane MacGowan de Ierse muziektraditie richting 21ste eeuw ...
OOR's Eindlijst 2023: dit zijn de 20 beste albums van het jaar
lijst

OOR’s Eindlijst 2023: dit zijn de 20 beste albums van het jaar

Het is weer zover: 55 popjournalisten, radio-dj’s en prominente muziekvolgers stuurden hun top 10 in en het beste album van ...

'Hardcore Never Dies' weet het karikatuur 'gabbertje' te vermijden (film) | OOR