oor tipt

In-Edit filmfestival in Amsterdam (+ win tickets!)

Op het terrein van de Westergasfabriek vindt in april de tweede Nederlandse editie van het muziekdocumentairefestival IN-EDIT plaats. In 2003 werd het festival voor de eerste keer georganiseerd in Barcelona en sindsdien zijn er over de hele wereld edities geweest. Het filmaanbod bestaat uit twaalf internationale documentaires, vijf films van vaderlandse bodem en vier Nederlandse korte films. Op zondagochtend is er ook een speciale kinderfilm.

Dit jaar is het overkoepelende thema van het festival ontleend aan het nummer Shine On You Crazy Diamond van Pink Floyd, over bandmaat Syd Barrett die met psychische problemen uit de band stapte. De documentaires die te zien zijn op het festival hebben in zekere mate te maken met de psyche van een muzikant en wat daarbij komt kijken. Het beste voorbeeld hiervan is misschien wel de documentaire The Devil And Daniel Johnston (openingsfoto), over de singer-songwriter en illustrator Daniel Johnston, die kampt met een bipolaire stoornis. Verder kan er onder andere gekeken worden naar I Used To Be Normal: A Boyband Fangirl Story, waarin vier oud-fans van onder meer The Beatles en Take That vertellen over hun ervaringen.

Ook de film Bad Reputation, een documentaire over proto-rockchick Joan Jett waarin onder anderen Iggy Pop, Debbie Harry, Pete Townshend en Miley Cyrus aan het woord komen, zal worden vertoond op het festival. Van Nederlandse bodem is Basmannen, de film over Hennie Vrienten en zijn zoon Xander, die beiden een liefde voor de basgitaar delen, een van de aanraders. Daarnaast biedt Jacin Trill Short een bijzondere inkijk in het leven van een van de bijzonderste nieuwe hiphop-artiesten uit Nederland en vertelt Punk In Paradiso het verhaal van een tumultueuze tijd.

In-Edit met o.a. documentaires Matangi/Maya/M.I.A., Studio 54, Bad Reputation, Basmannen, Punk In Paradiso, Breaking A Monster, Mr. Probz: Against The Stream, Jacin Trill Short, Rudeboy: The Story Of Trojan Records en Giacinto Scelti: Van 4 t/m 7 april Westergasfabriek, Amsterdam

Meer informatie en tickets via de website van In-Edit. Wil jij gratis naar een film naar keuze op In-Edit? Stuur snel een mail naar prijsvraag@oor.nl, o.v.v ‘In-Edit’ en laat ons weten naar welke film je wil en waarom!

Foto: Kevin Mazur/UKM-LFI

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

In-Edit filmfestival in Amsterdam (+ win tickets!) (oor tipt) | OOR