oor tipt

Noname

Wat ze allemaal niet is. Niet de anti-Cardi B. Niet de Lauryn Hill van haar generatie. Geen gewetensvolle mc. Ze is ‘gewoon Fatimah’, aldus Fatimah Warner (26), rapper-poëet uit Chicago. Geen boegbeeld, wel iemand die breekt met stereotiepen.

Dochter van een boekenwinkeleigenaresse en een boekendistributeur. Zelf bepaald geen boekenworm. Ongemotiveerd op school. Een stille puber, per toeval beland in de lokale poetry slam-scene, waar ze zich spiegelt aan Chance The Rapper, Jamila Woods, Saba en Mick Jenkins en langzaam haar (mellow, jazzy, soulvolle) stem vindt. Telefone (2016) en Room 25 (hoog in menig hiphop- en soullijstje over 2018) brengt ze in eigen beheer uit, zonder enige support. Zonder promotie ook. Ze maakt geen video’s, manifesteert zich amper op de social media, is ronduit camera shy, en blijkt ook in het normale leven een laatbloeier. Op haar 25e heeft ze voor het eerst seks, vertelt ze The FADER, al moeten we ook daar verder niet te veel achter zoeken. Op Room 25 straalt ze ongeremd, Fatimah, een normale meid met wereldse interesses en aardse lusten. Ze zingt zelfs over haar pussy. Ze ademt het leven, maar niet zoals Cardi B.

Noname live: 2 apr Botanique, Brussel (B) | 3 apr Melkweg, Amsterdam

Foto: Dimitri Hakke

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Lowlands beleeft topeditie

Lowlands beleeft topeditie

Midden augustus. Zowel de zomer als het festivalseizoen loopt op zijn einde, wat maar één ding kan betekenen: het is ...
When I Have Fears
album
The Murder Capital

When I Have Fears

Vraag de mannen van The Murder Capital naar hun favoriete band en ze noemen – niet geheel verrassend – The ...
This Is Not A Safe Place
album
Ride

This Is Not A Safe Place

Even de oude succesnummers oppoetsen, rondje om de wereld, cashen en weer terug naar moeder de vrouw. Zo ging het ...

Noname (oor tipt) | OOR