blog

OOR tipt Jazz op North Sea: Makaya McCraven

Dit weekend strijkt North Sea Jazz weer neer in Rotterdam. Het festival debuteerde ooit met uitsluitend namen als Dizzy Gillespie en Count Basie op de affiche, maar is inmiddels uitgegroeid tot veel meer dan jazz alleen. Dit jaar vindt je er onder andere hippe artiesten als r&b-vernieuwer Sampha en slimme rapper NoName. Daarnaast zijn ook popheadliners als Jamiroquai en Usher van de partij. Mag North Sea zich met zulke grote publiekstrekkers nog wel profileren als Jazz? Zeker weten wel. Wie verder kijkt dan zijn neus lang is, vindt ook op deze 42e editie weer talloze ‘echte’ jazznamen. In aanloop naar het festival tip ik, toch wel de Ryan Gosling in La La Land van OOR, elke dag een artiest waar onze hoofdredacteur jeuk van krijgt. Met vandaag: Makaya McCraven, één van de hipste drummers van het moment.

Wie?
Makaya McCraven, geboren in 1983 te Parijs. Bejaard voor een voetballer, maar een jonkie in de jazz. Muziek zit Makaya in de genen. Moeder Agnes is folkzangeres, vader Stephen was zelf drummer en speelde in de bands van onder andere Sam Rivers en Archie Shepp. Laatstgenoemde is een mentor van McCraven, die van jongs af aan dus altijd omringd was door allerlei muziek. Op de middelbare school vormde Makaya een bandje dat zich bezigde met instrumentale, jazzy hiphop. Cold Duck Complex, zoals het groepje heette, werd een lokaal succes. Nabij huis speelde de band in het voorprogramma van shows van onder andere Wu-Tang Clan, 50 Cent en The Wailers. McCraven’s liefde voor hiphop is goed te horen op de hippe jazzplaten die hij sinds 2012 uitbrengt. De beste is zijn laatste, In The Moment. Voor dat doorbraakalbum improviseerden de drummer en zijn band 48 uur lang live. Ze laten al hun kunstjes horen; jazz, funk, hiphop, alles komt voorbij. De beste, meest groovy momenten van de opnames werden teruggebracht tot plaatlengte. In The Moment klinkt als een hedendaagse, relaxte variant op de hectische Miles Davis-klassieker On The Corner.

Hét nummer
Makaya McCraven is een enorm veelzijdig muzikant en vrijwel al zijn talenten worden samengevat in zijn langste nummer: First Things First. Je hoort hier z’n drumspel in al zijn facetten, van rustig en bedachtzaam naar los spetterend. Je hoort hier ook zijn klasse als producer. Dat gebabbel op de achtergrond door het aanwezige publiek? Het voegt écht iets toe aan de loungy vibe van het nummer. In The Moment is zo’n plaat die je van begin tot eind dient te beleven, maar deze ene track biedt een meer dan prima samenvatting.

Op North Sea Jazz…
…mag Makaya McCraven de eerste festivaldag in stijl afsluiten in de Congo-tent. Zijn kalme doch spannende sound past perfect bij de overstap van de festivaldrukte naar het stille nachtleven, van schemerlicht naar echte duisternis. En gezien Makaya een uur voor zijn eigen performance al op de planken staat bij trompettist en bandlid Marquis Hill, gaan we hier een reeds ingespeelde klasbak zien cruisen. Tot slot klinkt McCraven’s mengelmoes van hiphop, funk en jazz als de toekomst van het genre. Niet te missen dus.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Look Now
album
Elvis Costello & The Imposters

Look Now

Dat was even schrikken, het optreden van Elvis Costello deze zomer in de tuin van Paleis Soestdijk. Aan inzet en ...
Car Seat Headrest
Club OOR
Car Seat Headrest

Car Seat Headrest

Club OOR presenteert Car Seat Headrest op 14 november in TivoliVredenburg (Utrecht). Ben je OOR-abonnee en wil je hier gratis ...
Christine And The Queens op weg naar een poprevolutie
concert
Christine And The Queens

Christine And The Queens op weg naar een poprevolutie

Net als Anohni, Arca of Perfume Genius (om wat recente voorbeelden te noemen) ziet de Franse popster Christine gender als ...

OOR tipt Jazz op North Sea: Makaya McCraven (blog) | OOR