blog

OOR tipt Jazz op North Sea: Roberto Fonseca

Dit weekend strijkt North Sea Jazz weer neer in Rotterdam. Het festival debuteerde ooit met uitsluitend namen als Dizzy Gillespie en Count Basie op de affiche, maar is inmiddels uitgegroeid tot veel meer dan jazz alleen. Dit jaar vindt je er onder andere hippe artiesten als r&b-vernieuwer Sampha en slimme rapper NoName. Daarnaast zijn ook popheadliners als Jamiroquai en Usher van de partij. Mag North Sea zich met zulke grote publiekstrekkers nog wel profileren als Jazz? Zeker weten wel. Wie verder kijkt dan zijn neus lang is, vindt ook op deze 42e editie weer talloze ‘echte’ jazznamen. In aanloop naar het festival tip ik, toch wel de Ryan Gosling in La La Land van OOR, elke dag een artiest waar onze hoofdredacteur jeuk van krijgt. Met vandaag: Roberto Fonseca, één van de beste Cubaanse pianisten sinds Chucho Valdés.

Wie?
Roberto Fonseca, in 1975 geboren te Havana, Cuba. Net als de gisteren besproken McCraven is Roberto de zoon van een jazzdrummer (vader) en een zangeres (moeder), die z’n hele jeugd door muziek werd omringd. Anders dan McCraven begon Fonseca met drummen, om op achtjarige leeftijd over te gaan op piano. Al op zijn veertiende deed Roberto geavanceerde dingen; hij fuseerde elementen uit de traditionele, Amerikaanse jazz met de muziek van zijn thuisland. Een jaar later trad hij zelfs op tijdens een groot festival in zijn woonplaats. Na te zijn afgestudeerd verliet Fonseca Cuba om professioneel muzikant te worden. Sindsdien bouwde hij aan een indrukwekkende, veelzijdige carrière, vol indrukwekkende soloplaten, samenwerkingen en zijprojecten. Zo toerde Fonseca als onderdeel van Buena Vista Social Club de wereld rond en nam hij een paar jaar terug een prachtige liveplaat op met de fantastische Malische zangeres Fatoumata Diawara.

Hét nummer
Opnieuw hebben we hier te maken met een muzikant wiens talenten je onmogelijk kunt vatten in één enkel nummer, maar het nieuwe Cubano Chant komt in de buurt. Op deze dansbare openingssong van recente plaat ABUC (ofwel CUBA in spiegelbeeld) dirigeert Fonseca zijn uitgebreide band door de meest gezellige en kleurrijke straten van zijn thuisland. De muziek is virtuoos maar toegankelijk, feestelijk doch strak. Vanachter de piano houdt Roberto alle controle. Hij stuurt zonder woorden. Alleen bij grote meesters gaat dat allemaal zó vanzelfsprekend.

Op North Sea Jazz…
…zal Roberto Fonseca ons ook de rest van ABUC, pardon, Cuba laten zien. En dat wordt simpel gezegd een geweldig leuk feestje; als Buena Vista Social Club in een fris jasje. Want niet alleen komen alle smaken, geuren en klanken die Cuba rijk is op Fonseca’s nieuwste plaat aan bod; de man voegt ook kersverse elementen toe. Hij zal als altijd het traditionele met het modern fuseren. Een beetje hiphop in de mambo, wat elektronica bij de cha-cha-cha. Een zonnige bedoeling op de zaterdagavond, ongeacht het daadwerkelijke weer.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!
abo-actie

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
The Cure geeft update over nieuw album
nieuws
The Cure

The Cure geeft update over nieuw album

Het gaat er echt van komen: een nieuw album van The Cure. Frontman Robert Smith vertelt in een interview dat ...
Editors, Thom Yorke, Vampire Weekend en meer naar Down The Rabbit Hole
nieuws

Editors, Thom Yorke, Vampire Weekend en meer naar Down The Rabbit Hole

Down The Rabbit Hole heeft de eersten namen voor de zesde editie bekendgemaakt. Onder meer Editors (foto), Thom Yorke Tomorrow’s ...

OOR tipt Jazz op North Sea: Roberto Fonseca (blog) | OOR