blog

OOR tipt Jazz op North Sea: Shabaka And The Ancestors

Dit weekend strijkt North Sea Jazz weer neer in Rotterdam. Het festival debuteerde ooit met uitsluitend namen als Dizzy Gillespie en Count Basie op de affiche, maar is inmiddels uitgegroeid tot veel meer dan jazz alleen. Dit jaar vindt je er onder andere hippe artiesten als r&b-vernieuwer Sampha en slimme rapper NoName. Daarnaast zijn ook popheadliners als Jamiroquai en Usher van de partij. Mag North Sea zich met zulke grote publiekstrekkers nog wel profileren als Jazz? Zeker weten wel. Wie verder kijkt dan zijn neus lang is, vindt ook op deze 42e editie weer talloze ‘echte’ jazznamen. In aanloop naar het festival tip ik, toch wel de Ryan Gosling in La La Land van OOR, elke dag een artiest waar onze hoofdredacteur jeuk van krijgt. Met vandaag: Shabaka Hutchings, muzikale duizendpoot en leider van Shabaka And The Ancestors.

Wie?
Shabaka Hutchings, geboren in Londen in 1984, maar op zesjarige leeftijd verhuisd naar Barbados. Daar leerde hij klarinet, en later de saxofoon, te spelen. Eenmaal terug in Londen plugde de BBC Shabaka alsgroot  talent. Hij was vaak op de radiozender te horen en legde er tal van banden met andere jonge jazzmuzikanten in de stad. Shabaka vormde meerdere bandjes met verschillende collega’s. En al die bandjes waren op geheel andere manieren grensoverschrijdend. De meest bekende is Sons Of Kemet, een trio dat de meest uiteenlopende klanken uit onder andere jazz, rock, funk en Arabische muziek samensmelt tot één dampend geheel. ‘Dansbare pokkeherrie’, schreef iemand ooit eens na een liveshow. Een ander Shabaka-project heet The Comet Is Coming, een punkjazzgroepje dat al op menig rockfestival stond. Met dit gezelschap brengt Hutchings composities aan de kook die de knotsgekke cosmic jazz van bijvoorbeeld Sun-Ra op commerciële popmuziek doet lijken. Tussendoor speelde Shabaka overigens ook nog even mee met Sun-Ra Arkestra en The Heliocentrics. Hutchings’ meest recente en meest toegankelijke werk komt voort uit Shabaka and the Ancestors, een project ontstaan gedurende een reis naar Afrika. Daar leerde de Britse duizendpoot lokale muzikanten kennen die zoveel indruk op hem maakten, dat er een plaat moest komen. Wisdom Of Elders werd in één dag opgenomen. Ongelofelijk, gezien de grote klasse van dit afrojazz-meesterwerk. De vreugde druipt er vanaf. Het album belandde vorig jaar op positie twee in mijn persoonlijke jaarlijstje.

Hét nummer
Het mooiste nummer van Wisdom Of Elders heet Joyous en klinkt als een ontdekkingstocht door een wonderlijke woestijn. Het begint warm en leeg, met lome drums en bassen en slechts wat zachte briesen saxofoon ter verkoeling. Maar met iedere minuut die deze karavaan verder voorttrekt, duiken er allerlei nieuwe impulsen op. Schelle blazers, nieuwe drumpatronen, onverwachte wendingen zoals de plotselinge meerlaagse instrumentatie die de indruk wekt van een woestijnstadje dat uit het stof opdoemt. Prachtig.

Op North Sea Jazz…
…zullen Shabaka And The Ancestors hun publiek van begin tot eind in extase brengen. Want héél hun album is zoals hierboven omschreven. Het gezelschap maakt muziek die tot de verbeelding spreekt. Muziek die betovert, muziek waarbij je kunt wegdromen, ongeacht het relatieve vroege tijdstip (zaterdagavond klokslag negen uur) van het optreden. Probeer desalniettemin je ogen op het podium te houden en neem dit bonte collectief eens goed in je op. Ze komen van ver en verdienen je aandacht.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
Compilatie Chris Cornell aangekondigd
nieuws
Chris Cornell

Compilatie Chris Cornell aangekondigd

Op 16 november verschijnt er een uitgebreide compilatie van de overleden Chris Cornell. Het album, simpelweg Chris Cornell genaamd, is bedoeld als ...

OOR tipt Jazz op North Sea: Shabaka And The Ancestors (blog) | OOR