blog

OOR tipt Jazz op North Sea: Wayne Shorter

Dit weekend strijkt North Sea Jazz weer neer in Rotterdam. Het festival debuteerde ooit met uitsluitend namen als Dizzy Gillespie en Count Basie op de affiche, maar is inmiddels uitgegroeid tot veel meer dan jazz alleen. Dit jaar vindt je er onder andere hippe artiesten als r&b-vernieuwer Sampha en slimme rapper NoName. Daarnaast zijn ook popheadliners als Jamiroquai en Usher van de partij. Mag North Sea zich met zulke grote publiekstrekkers nog wel profileren als Jazz? Zeker weten wel. Wie verder kijkt dan zijn neus lang is, vindt ook op deze 42e editie weer talloze ‘echte’ jazznamen. In aanloop naar het festival tip ik, toch wel de Ryan Gosling in La La Land van OOR, elke dag een artiest waar onze hoofdredacteur jeuk van krijgt. Met vandaag: Wayne Shorter, één van de laatste levende legendes van de jazz.

Wie?
Wayne Shorter, geboren in 1953 te New Jersey. Rolde in de jaren vijftig het jazzwereldje in toen hij pianist Horace Silver leerde kennen tijdens twee jaren in het Amerikaanse leger. Na zijn diensttijd ging Shorter saxofoon spelen in The Jazz Messengers, de band van legendarische drummer Art Blakey. Hij werd uiteindelijk de échte leider van Blakey’s groep; de musical director, en begon naast zijn saxkunsten ook met het componeren van eigen nummers. Halverwege de sixties kaapte Miles Davis hem weg bij The Jazz Messengers en werd Shorter de Coltrane van Miles’ Second Great Quintet, misschien wel de meest invloedrijke jazzgroep ooit. Naast de vele klassiekers met Davis (Bitches Brew, Miles Smiles, wie kent ze niet?) nam Shorter tal van fantastische albums met een eigen groep op. Hij verliet Miles begin jaren zeventig en vormde toen The Weather Report, een eveneens zeer invloedrijke jazzfusionband, die zo’n vijftien jaar lang de regels brak en opnieuw bedacht. Na tal van soloprojecten en samenwerkingen (met onder andere Carlos Santana) ‘settelde’ Shorter zich in 2000 in een nieuw eigen jazzkwartet. Laatste plaat Without A Net is zoals de titel al suggereert, een album vol risico’s, één en al spanning.

Hét nummer
Doodgecoverd, maar nog steeds fantastisch: Footprints. Gecomponeerd door Shorter zelf en oorspronkelijk verschenen op Davis’ Miles Smiles, maar het nummer stond later ook op zijn eigen Adam’s Apple. Het is een instant jazzklassieker, catchy als een doodgewone popsong door dat verslavende basweggetje waar trompet en saxofoon met hand in de zak overheen sjokken. Eén keer horen, voor altijd in je kop.

Op North Sea Jazz…
…gaat Wayne Shorter groots uitpakken. Hij heeft een nieuw album opgenomen dat voortborduurt op Pegasus, het ruim 23-minuten durende middendeel van zijn laatste album. In dat nummer combineert hij het spel van zijn vaste kwartet (pianist Danilo Perez, drummer Brian Blade en bassist John Pattituci) met de bombast van een gigantische orkest. De spiksplinternieuwe plaat Emanon bevat mythologisch getitelde composities als Promotheus Unbound en The Three Marias. Op de vrijdag van North Sea Jazz opent Shorter één van de grotere zalen met het Vlaamse Caso Philharmonic als eh, ruggensteuntje voor het nieuwe project. Zware kost zo vroeg in het weekend, dat zeker. Maar een levende legende die zowel zichzelf als een heel genre op bejaarde leeftijd wederom vernieuwd? Dat moét je zien.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!
abo-actie

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Simulation Theory
album
Muse

Simulation Theory

De tijd dat de internationale pers laaiend enthousiast stond te wachten op een nieuw album van Muse is al een ...
The Beatles (The White Album)
album
The Beatles

The Beatles (The White Album)

In februari 1968 trokken The Beatles naar Rishikesh in India om daar deel te nemen aan een cursus meditatie bij ...

OOR tipt Jazz op North Sea: Wayne Shorter (blog) | OOR