OOR Tipt

Left Of The Dial 2018

Left Of The Dial is de laatste aanwinst binnen de Nederlandse verzameling van showcasefestivals. Het Rotterdamse evenement biedt een spannende dwarsdoorsnede van de beste (post)punk, garage, shoegaze en noiserock van dit moment. We tellen maar liefst 48 bands, verdeeld over zes locaties. Ook bij OOR is de buzz te voelen, dus hier vijf acts die wij extra de moeite waard vinden.

SONS
Mothers, Daughters, Boys, Housewives. Het begint een beetje verwarrend te worden. Vandaar dat SONS het maar in hoofdletters doet. Past ook wel bij de muziek, want die komt op kapitaal niveau binnen. De Belgen zijn dan ook veelbelovend met hoofdletter V. Ze mochten dit jaar het hoofdpodium van Rock Werchter openen, wonnen de Nieuwe Lichting van Studio Brussel en staan volgend jaar in de grote zaal van Ancienne Belgique. Een originaliteitsprijs ligt voorlopig nog niet in het verschiet, maar een ‘meest-energieke-liveshow-van-Left Of The Dial’-award zou ons niets verbazen.

Public Psyche (foto)
‘That band that played before us? Really something special…’, zei Oliver Ackermann door een flink galmende microfoon toen hij twee jaar terug met A Place To Bury Strangers in de Effenaar stond. Die genoemde band was toen Rape Blossoms en is nu Public Psyche. Want ja, onstuimige tijden vragen om nieuwe bandnamen. Voor de rest is er gelukkig niet zoveel veranderd. En als je met de sound van Public Psyche zo’n compliment van de heer Ackermann krijgt, mag je wel in je handjes knijpen.

LICE
De Britse punkrevolutie slaat weer toe. Een paar jaar terug geprofeteerd door Fat White Family en onlangs bevestigd door Idles en Shame heeft de onmisbare beweging met de opkomst van LICE een nieuwe vertegenwoordiger. Van muzikaal kopiegedrag is gelukkig geen sprake, evenals van muzikale logica. De chaotische noisepunk van deze jonge honden springt alle kanten op en de vreemde, jammerende vocalen zorgen al helemaal voor een ongeregeld zootje. Lekker.

Sunflower
De Belgen van Sunflower hebben hun noordelijke grens nog niet eens zo heel vaak gepasseerd en online is er ook maar één nummer van ze te vinden. Maar dat ene nummer, Heroin, is wel zó goed dat we deze band met volle overtuiging in dit rijtje durven te plaatsen. Dromerige post-punk, post-punkerige dreampop. Gitaren niet te rauw, zang niet te lief. Melodieën niet te bruut, teksten niet te soft. The best of both worlds, eigenlijk.

Bambara
Het New Yorkse Bambara is vernoemd naar een West-Afrikaanse gemeenschap waarin mannen voor bepaalde leeftijdsfases een langdurige en pijnlijke initiatierite moeten ondergaan. Een symbolisch overlijden en wederopstanding. Of Bambara hier de muzikale equivalent van is moet nog blijken, maar als het voorgaande je eerder opwindend dan verwerpelijk in oren klinkt, is de psychotische post-punk van nieuwe langspeler Shadow On Everything een aanrader.

Left Of The Dial vindt plaats op 19 en 20 oktober 2018. Meer informatie vind je hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Lokerse Feesten: ogen en oren tekort
concert

Lokerse Feesten: ogen en oren tekort

Tien dagen werd er op het door luxe appartementen omringde parkeerterrein van de Grote Kaai midden in Lokeren gefeest. En ...
Erykah Badu breekt uit haar bubbel in 013
concert
Erykah Badu

Erykah Badu breekt uit haar bubbel in 013

22. Een angeliek getal in de spirituele wereld, een symbool voor gidsing en doelmatigheid. Ook is 22 de huidige leeftijd ...
This Is Not A Safe Place
album
Ride

This Is Not A Safe Place

Even de oude succesnummers oppoetsen, rondje om de wereld, cashen en weer terug naar moeder de vrouw. Zo ging het ...

Left Of The Dial 2018 (OOR Tipt) | OOR