podcast

Een fijn uurtje jaknikken met Bruce en Obama (Spotify)

Bruce Springsteen en Barack Obama bewijzen andermaal fantastische vertellers te zijn in hun Spotify-podcast Renegades: Born in the USA. En ondanks het feit dat het duo met weinig nieuwe inzichten komt, is het fijn luisteren.

Om een oud-docent aan de school voor de journalistiek te parafraseren: als een interview voelt als een prettig gesprek, heb je je werk niet goed gedaan. Je moet zoeken naar waar het wringt. Tijdens het luisteren van Renegades: Born in the USA, de podcast van Spotify die de twee heren samenbrengt, wordt al snel duidelijk dat Barack Obama en Bruce Springsteen dat college niet bijgewoond hebben.

Maar ondanks het feit dat deze wereldsterren om de haverklap ‘I agree completely with that’ zeggen, is het charisma van de twee heren genoeg om te blijven luisteren. Springsteen doet nog eens het verhaal (wie zijn autobiografie gelezen heeft of Springsteen on Broadway heeft gezien zal ’t bekend voorkomen) over een moeilijke jeugd in Freehold, New Jersey. Met een eerste gitaar van 18 dollar en een droom die hem decennialang langs volgepakte stadions liet reizen.

Ook Obama gaat in op zijn jeugd op Hawaii, waar hij leerde omgaan met de vooroordelen rond het hebben van een donkere huidskleur in Amerika. Het leidt tot serieuze gesprekken over ras, waarin Obama Donald Trump niet bij naam noemt, maar wel duidelijk oordeelt over de gebeurtenissen (George Floyd, gewelddadige protesten in Charlottesville) die zich tijdens zijn presidentschap hebben afgespeeld. Springsteen vertelt over Clarence Clemons, en hoe het was om als een van de eerste grote bands met personen van verschillende huidskleuren te spelen.

Zware onderwerpen, sure, maar uiteindelijk voelt luisteren naar Renegades: Born in the USA toch vooral als ontspanning. Je gelooft zo dat de twee hoofdpersonen wekelijks bij elkaar aan de keukentafel zitten. Af en toe pakt Springsteen er een gitaar bij en tokkelt hij zich door een track als My Hometown, en hier en daar zingt Obama wat. Gelikt is het tot op de laatste seconde, en nieuwe inzichten krijgen we niet, maar op dat soort momenten is het lastig om niet te vallen voor de stadionrocker en de voormalig president.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De stilte valt hard in 'Sound of Metal' (Amazon Prime)
film

De stilte valt hard in ‘Sound of Metal’ (Amazon Prime)

De speelfilm Sound of Metal (beschikbaar op Amazon Prime) is het minimalistische portret van een drummer die zijn gehoor verliest ...
'Ik wil iets fucking agressiefs zien!', riep Ryan Adams
de makers

‘Ik wil iets fucking agressiefs zien!’, riep Ryan Adams

In de serie 'De Makers' nemen we onszelf onder de loep. In plakboekstijl schudden we de archieven van ons colofon ...
Fearless (Taylor's Version)
album
Taylor Swift

Fearless (Taylor’s Version)

Over het behouden van de rechten over je eigen masters is altijd al een hoop te doen geweest. Bij Taylor ...

Een fijn uurtje jaknikken met Bruce en Obama (Spotify) (podcast) | OOR