serie

The Defiant Ones: twee uitersten, grootse impact (Netflix)

Opposites attract. Stormen ontstaan door verschillen in warme en koude luchten, en zo zorgen de grootste uitersten niet zelden voor de grootste impact. Dat bewijst ook The Defiant Ones, een uitgesponnen muzikaal verhaal gegoten in miniserie-vorm over twee totaal verschillende, maar in kern minstens zo invloedrijke sleutelfiguren binnen de moderne muziekindustrie.

Die twee oerkrachten: een met de neus in de boter gevallen geluidstechnicus uit het bruisende maar koude New York en een jonge ambitieuze producer in het roerige en zengende Los Angeles. Amper bewust van wat de toekomst hen gaat brengen en strijdend tegen verval in armoede of criminaliteit, lukt het beide om in de jaren tachtig het hoofd boven water te houden in een keiharde industrie. Zo groeien hun bescheiden successen langzaam uit tot wereldveranderende werken.

Eerstgenoemde technicus Jimmy Iovine bereikt zijn eerste mijlpalen met Bruce Springsteen en Patti Smith; laatstgenoemde producer – Andre Young – schept naast het keiharde hiphop-collectief N.W.A. ook zijn eigen alias Dr. Dre, dé creatieve kracht achter de grootste hiphopsuccessen van deze wereld. Loop de levenslijnen van deze twee na en de interessante talking heads – Eminem, Stevie Nicks, Kendrick Lamar – doemen vanzelf op.

Zo vertelt deze vierdelige documentaire middels primaire bronnen, anekdotes en archiefmateriaal het verhaal achter de muziek. Maar dat is niet de enige kracht van The Defiant Ones: door het kruispunt op te zoeken tussen diepgang, breedte en fun factor, legt de serie de exacte momenten bloot waarop het ingenieuze idee voor een hitalbum ontstaat. Op die punten voel je precies waarom je muziekliefhebber bent.

Richtingen en disciplines blijven kruisen: zo vinden schijnbaar tegengestelden Iovine en Dre, elkaar meermaals in hun eigen levensloop: zij het als creatieve partners onder Interscope Records of aan het hoofd van Beats, zij het als emotionele steun in laagconjunctuur.

Want ook de keerzijde van Dre’s perfectionisme en artistieke risico’s, alsmede Iovines huwelijksproblemen en giftige mannelijkheid komen naar boven in het veelzijdige The Defiant Ones. Een documentaire die zo veel (schijnbare) tegenstellingen naast elkaar zet, maar uiteindelijk weer bij elkaar brengt onder verbindende idealen: rebellie, oprechtheid en ambitie. De kolkende levendigheid en creatieve buien stormen van het scherm.

The Defiant Ones is te streamen op Netflix en HBO Max.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De stilte valt hard in 'Sound of Metal' (Amazon Prime)
film

De stilte valt hard in ‘Sound of Metal’ (Amazon Prime)

De speelfilm Sound of Metal (beschikbaar op Amazon Prime) is het minimalistische portret van een drummer die zijn gehoor verliest ...
'Ik wil iets fucking agressiefs zien!', riep Ryan Adams
de makers

‘Ik wil iets fucking agressiefs zien!’, riep Ryan Adams

In de serie 'De Makers' nemen we onszelf onder de loep. In plakboekstijl schudden we de archieven van ons colofon ...
Fearless (Taylor's Version)
album
Taylor Swift

Fearless (Taylor’s Version)

Over het behouden van de rechten over je eigen masters is altijd al een hoop te doen geweest. Bij Taylor ...

The Defiant Ones: twee uitersten, grootse impact (Netflix) (serie) | OOR