film

Vakantiekiekjes op muziek in 'The Police Around The World' (dvd)

Reggaerock-pioniers verkennen de zes continenten: na veertig jaar is het verslag van de 1980 wereldtournee van The Police verkrijgbaar op dvd en blu-ray.

Rare band was het, The Police. Uniek ook: een fretloze bassist die op de eerste tel speelt, een drummer die vooral rimshots tikt en een gitarist die zijn snaren laat klinken als een synthesizer; ze zingen alledrie. Een powertrio dat uitblonk in nuance. Met onwaarschijnlijk catchy liedjes. De meeste geschreven, en gezongen, door bassist Sting.

De kruisbestuiving van reggae en rock, in 1977 ingezet door punk, heeft de populaire muziek blijvend beïnvloed en geen beter voorbeeld dan The Police (en in Nederland Doe Maar). Ze zouden begin jaren tachtig uitgroeien tot de populairste band van de planeet. Maar zover was het nog niet toen het trio eind 1979 vertrok voor een tournee langs alle continenten behalve Antarctica, letterlijk een wereldtournee.

Pre-MTV

Dat was nog niet eerder vertoond. En het meest bijzondere: The Police was op dat moment nog geen wereldact. Ze hadden twee albums uit, een paar hits op hun naam, maar stadionconcerten waren de natte droom van manager Miles Copeland. Toen Queen in 1981 door Zuid-Amerika toerde, was die groep al jaren een fenomeen. The Police had de primeur, als onderdeurtje.

De zin voor avontuur die de muziek van The Police kenmerkt, typeert ook hun aanpak om zich in de kijker en op de kaart te spelen. MTV bestond nog niet en optreden, vooral heel veel optreden, op zoveel mogelijk plekken, was hun manier om aandacht te trekken. Zo hadden ze in 1978 Amerika voor zich gewonnen.

De tournee langs Japan, Hong Kong, Australië, Egypte, Griekenland, Frankrijk, Zuid-Amerika en de States werd vastgelegd door een camerateam, voor zover drummer Stewart Copeland niet filmde of gitarist Andy Summers fotografeerde. In 1982 verscheen het reisdocument annex concertverslag als The Police Around The World op video en laserdisc.

Zwembroeken

Het is geen schokkende documentaire. Er is geen context, er wordt niets uitgelegd. We zien drie geblondeerde mannen – of eigenlijk één man en twee jongens – à la The Beatles in Help clownen op exotische plekken als de piramides van Egypte en de pampa’s van Argentinie; Andy Summers laat zich deegrollen door een volvette sumoworstelaar. Het zijn vakantiekiekjes, met eigen muziek. In 1980 hadden ze hele andere zwembroeken, leren we.

Veertig jaar na verschijning is The Police Around The World beschikbaar op dvd en blu-ray, vergezeld van niet eerder uitgebrachte live-opnamen, naar keuze op cd of (blauw) vinyl. Kijkers die zijn gewend aan breedbeeld, zullen mogelijk schrikken van de ouderwetse 4:3 beeldratio (het tv-scherm van weleer), maar beeld en geluidskwaliteit zijn opgepoetst naar hedendaagse standaard.

De documentaire van 63 minuten is aangevuld met een viertal livenummers, uit Kyoto, Japan en een zweterige discotheek in Hong Kong. Yoho ho ho.

THE POLICE AROUND THE WORLD RESTORED & EXPANDED is op 20 mei verschenen en leverbaar als dvd+cd, blu ray+cd en dvd+vinyl.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe <span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met U2 (exclusief!), Sophie Straat, Inhaler, Orbital, Roger Waters, Naaz, Lankum, The Vices, The Beach ...
Mist
album
Vreemde Kostgangers

Mist

Aan alle moois komt een eind. Bij Vreemde Kostgangers was het echter wel heel abrupt. Eerst maakte corona een voortijdig ...
Songs Of Surrender
album
U2

Songs Of Surrender

In de tijd waarin Covid regeerde, nam The Edge het voortouw voor wat de audio-pendant zou worden van Bono’s autobiografie ...

Vakantiekiekjes op muziek in 'The Police Around The World' (dvd) (film) | OOR