blog

Vijf muziektips om de Kerstdagen mee door te komen

Voor wie geen (schoon)familie heeft om lekker mee te ruziën, voor wie zijn dure gordijnen niet met de lucht van goedkope biefstukjes wil stomen, voor wie zich te pletter verveelt in een dorp waar geen winkel open en geen mens op straat is, is er dit: een lijstje met willekeurige doch onmisbare muziektips om de Kerstdagen mee door te komen.

Liveregistratie van The War On Drugs in AFAS Live
Eén van de mooiste shows van het jaar door de gasten achter één van de mooiste platen van het jaar, van begin tot eind vastgelegd door onze vrinden van 3voor12. Een prima besteding van uw belastingcenten.

Japanse compilaties
Bij menig reïssuelabel was Japan dit jaar een onofficieel focusland en dat leverde een aantal prachtreleases vol muziek uit het land van de Rijzende Zon op. Essentieel zijn Tokyo Flashback van Black Editions en Even A Tree Can Shed Tears van Light In The Attic. Eerstgenoemde is een heruitgave van een cd uit 1991 die het werk van verschillende ondergrondse, psychedelische Japanse bands verzamelde. Klauwende gitaarmonsters van formaatje Godzilla. Om ervan bij te komen schakel je over naar de tweede release. Op Even A Tree Can Shed Tears staan namelijk allerlei folkrockliedjes uit 1969 tot 1973, vaak zeer ontroerend, ondanks de taalbarrière.

De archieven van Neil
Voor zover wij weten alle muziek van Neil Young, gratis en voor niets (voor nu, althans) en helemaal legaal in topkwaliteit te streamen op de nieuwe website van de Canadese held. NeilYoungArchives.com is ook echt vormgegeven als een archief vol mappen en knipsels, waar naast de muziek bijvoorbeeld ook recensies in kranten en ander beeld- en leesmateriaal te vinden is. Het navigeren is wellicht eventjes wennen, maar een diepe duik in de zowel geweldige als gekke discografie van deze muzieklegende is iedere moeite waard. En voor wie niet weet waar te beginnen: hier zit je altijd goed.

(De soundtrack van) Master Of None
Vergeet Stranger Things. Eén van de leukste originele series op Netflix is Master Of None, een comedy van Aziz Anzari waarvan dit jaar het tweede seizoen verscheen. Zwaarbeladen maar toch ontzettend luchtig. Wat ook opgaat voor de fantastische soundtrack, vol prachtige Italiaanse ballads (Se Piangi Se Ridi), zonnige disco (Bite The Apple) en liefdesliedjes voor luie levensgenieters (I Must Be In A Good Place Now). Geen plaat die ik afgelopen zomer vaker draaide; perfect voor wie de winter liever overslaat.

De jaarlijst van Aquarium Drunkard
Het internet staat vol jaarlijstjes, maar er zijn er maar twee die er wat mij betreft toe doen. De eerste is uiteraard de OOR Eindlijst, maar daarnaast is er de Year in Review van de Amerikaanse muziekblog Aquarium Drunkard. Het is een intimiderende waslijst, maar ieder jaar duik ik er weer een schatkist vol ontdekkingen uit op, vaak uit hoeken in de muziek die je snel over het hoofd ziet. Country en americana bijvoorbeeld (Trummor van Headlands is een juweel), of de écht vernieuwende jazz (het duizelingwekkende Highly Rare van Makaya McCraven). Maar ook door andere releases ondergesneeuwde platen die we al kenden worden hier nogmaals uitgelicht, opdat je ze niet vergeet. Daaronder bijvoorbeeld het fraaie ken van Destroyer,  het serene Not Even Happiness van Julie Byrne en de Franstalige dancepop van Charlotte Gainsbourg’s Rest. Een jaarlijst die iedere andere overbodig maakt. Nouja, behalve de OOR Eindlijst dan!

Foto: Luuk Denekamp

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Lowlands beleeft topeditie

Lowlands beleeft topeditie

Midden augustus. Zowel de zomer als het festivalseizoen loopt op zijn einde, wat maar één ding kan betekenen: het is ...
Muziek verslaat symboolpolitiek op Pukkelpop

Muziek verslaat symboolpolitiek op Pukkelpop

Editie 34 van Pukkelpop had 198 artiesten op acht podia op drieënhalve festivaldag. Twee keer kwam er een volksverhuizing op ...
When I Have Fears
album
The Murder Capital

When I Have Fears

Vraag de mannen van The Murder Capital naar hun favoriete band en ze noemen – niet geheel verrassend – The ...

Vijf muziektips om de Kerstdagen mee door te komen (blog) | OOR