concert

Acda en De Munnik in Ziggo Dome: niet of nooit weggeweest

Een slordige negen jaar geleden kondigden Acda en De Munnik hun afscheid als duo aan. Nu is daar de – een cynicus zou zeggen onvermijdelijke – comeback. En wat voor één. Natuurlijk is er een nieuw album, AEDM geheten, maar indrukwekkender is het aantal verkochte tickets in de Ziggo Dome: zes keer 17.000 bezoekers.

Fotografie Mick de Jong

De breuk werd geïnitieerd door Paul de Munnik, die eens wilde weten wat hij alleen zou kunnen in de liedjesbusiness en soloplaten uitbracht. Thomas Acda was de afgelopen jaren vooral als acteur te zien, in All Stars bijvoorbeeld, in theaters of in reclameblokken op tv, en hij schreef een boek. Maar toen de platenmaatschappij meedeelde dat het 25-jarig jubileum van hun doorbraak eraan kwam, was de repetitieruimte snel geboekt. Enig verwijt over het uitmaken van de relatie was al uitgepraat.

Als de lichten uitgaan voor hun eerste concert na het afscheid in Carré in 2015, kijken we naar een vooraf opgenomen sketch, gesitueerd in het ‘AEDM-museum’ in het jaar 2052. De hoofdrolspelers vliegen elkaar met veel oud zeer in de haren over onder andere de (toekomstige) facelifts van Thomas.

Via verwijten over ‘die klote harp’ en ‘die kutpiano’ komen we uit bij die goeie oude foto’s uit de Ziggo Dome in 2023; foto’s van de eerste van vier comebackreeksen door de jaren heen – we kunnen onze borst dus nat maken. En het zou, als je bedenkt wat deze in totaal zes comebackoptredens omzetten, ook niet eens een slecht idee zijn. Daarna schuift het scherm uit elkaar in twee helften die elk naar de zijkant van het podium bewegen, als een gordijn dat opengaat, en is het bal geopend.

De Kapitein Deel II klinkt, een nummer die zo in het collectief geheugen gebrand staat dat de lippen van 17.000 man in de zaal als vanzelf meebewegen. Staan er dan alleen maar mensen in de zaal die de hoogtijdagen van de cd (‘cd van jou, cd van mij, maar gekregen van m’n moeder, van mijn moeder dus van mij’) hebben meegemaakt?

Dat niet. Het merendeel zou student zijn geweest toen Acda en De Munnik langs theaters gingen, maar ook studenten van nu hebben vroeger de cd’s uit het rek van hun ouders gepakt en zingen zich schor. Hierna komt er nog zo eentje uit dezelfde categorie: Niet Of Nooit Geweest.

Daarna verwachten we misschien wel wat nieuwe nummers, die nou eenmaal gespeeld moeten worden omdat er een nieuwe plaat te promoten valt. Niet hier. Acda neemt het woord en zegt: ‘Leuk dat jullie er allemaal zijn. Dit is wat het is, het wordt niet leuker dan dit. We zullen jullie niet te veel lastig vallen met nieuwe nummers.’

De Munnik: ‘We hebben de nummers die jullie kennen zo goed mogelijk ingestudeerd op de manier waarop jullie ze het leukst vinden.’ Zijn die intenties ook direct duidelijk: geen geouwehoer, gewoon doen waar de mensen voor gekomen zijn.

Thomas Acda, natuurlijk op akoestisch gitaar en Paul de Munnik achter de piano, worden bij de meeste nummers vergezeld door een band van zes man, wat zorgt voor een rijk geluid bij de hits zoals we die kennen. Acda en De Munnik zijn in vorm. Natuurlijk hebben ze wel opgetreden in de afgelopen jaren, maar vooral voor Acda is zes keer ‘de Ziggo’ wel anders dan De Vrienden Van Amstel (en het daaruit voortgekomen De Streamers).

In De Volkskrant gaf ‘ie toe echt de drank te moeten laten staan, anders zou hij het niet volhouden. En met resultaat: het is alsof ze nooit zijn weggeweest. Even lijkt de avond wel wat op diezelfde Vrienden van Amstel, als eerst van Dik Hout langskomt voor een reünie van de Poema’s, gevolgd door Maan en Typhoon. Later zingt zelfs Guus Meeuwis twee nummers mee, waarom is niet helemaal duidelijk.

We lopen even naar de bar voor een Heineken en denken na over de gigantische erfenis die Acda en De Munnik toch wel hebben. Zeker als – het moment van de avond – Het Regent Zonnestralen klinkt en iedereen collectief opstaat om te dansen en mee te schreeuwen. Na afloop staat het beeldmerk van het duo uit de sketch op beeld met de tekst: ‘Bestel nu kaarten voor de Ziggo Dome 23/10/2055’. Vermoedelijk de vijfde reünie, en het valt niet uit te sluiten dat we ook daar weer bij zijn.

Gezien: 26 oktober 2023 in Ziggo Dome, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van King Of ...
Hit Me Hard And Soft
pop
Billie Eilish

Hit Me Hard And Soft

Hit Me Hard and Soft – waar hebben we dat eerder gehoord? Ik moest zomaar denken aan de titeluitleg van ...
TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows
jubileum

TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows

TivoliVredenburg opende tien jaar geleden haar deuren. We vieren het verjaardags­feestje mee met een terugblik in tien memorabele concerten ...

Acda en De Munnik in Ziggo Dome: niet of nooit weggeweest