concert

Adam Lambert houdt Queen fit

‘Geen fietsbellen toegestaan,’ lezen geestige bordjes op de buitendeuren van de Ziggo Dome. ‘Had ik dan toch m’n stofzuiger maar meegenomen,’ grinnikt een grijzende man wanneer hij het slechte nieuws heeft opgevangen. U raadt het al: Queen is weer in het land. De legendarische rockband kreeg een paar jaar geleden wederom nieuw leven toen oude leden Roger Taylor en Brian May de jonge Adam Lambert leerden kennen. Deze voormalig popster in spé werd tweede bij American Idol, bereikte vervolgens niet heel veel met eigen werk, maar vond op uitnodiging van May en Taylor zijn roeping als second coming van Freddie Mercury. Net als Queens eeuwige zanger beschikt Lambert over een verreikende falset, een flamboyante uitstraling en een grote liefde voor showbizz en dergelijke. Queen + Adam Lambert was geboren.

Tijdens een eerste show in de Ziggo Dome zagen we al hoe de jeugdige energie van Lambert van Queen weer de moeite waard maakte. Dat was bijna drie jaar geleden, toen de samenwerking nog min of meer in de kinderschoenen stond. Inmiddels heeft het gezelschap de wereld rond getoerd en menig groot arena aangedaan. Appeltje eitje voor Taylor en May, die vanavond weer staan te klappen en maaien zoals ze altijd hebben gedaan. Voor Lambert was het echter allemaal nieuw. De zanger heeft flink wat ervaring kunnen opdoen en mocht geleidelijk groeien in zijn rol als Queens nieuwe frontman. En dat zie je. Tijdens zijn tweede show in de Ziggo Dome maakt Lambert een veel sterkere indruk dan voorheen. Hij is niet langer het gastje dat in de onmogelijk grote schoenen van Mercury mag verzuipen. Nee, Lambert is nu écht de baas. Dit is zijn band, dit is zijn show. Het is immers niet Queen, verdomme! Het is Queen plus Adam Lambert!

De popster heeft het klassieke materiaal van de band nu écht gekaapt. Hij brengt de liedjes dus niet meer zoals Mercury dat zou hebben gedaan, maar op zijn eigen manier. En soms, zoals bij Bohemian Rhapsody, lijkt hij daarin inderdaad veel op Mercury, tot groot genoegen van de vele fans die Queen nog steeds adoreren alsof het hun moedertje is. Maar op veel andere momenten, zoals tijdens een heftig Stone Cold Crazy, is Lambert gewoon zichzelf. Net ietsje stoerder dan Freddie was. Vocaal minder sterk, maar krachtiger in z’n beeldspraak. De eigenheid van Lambert maakt dat dit Queen méér is dan slechts een jolige tributeband. Het materiaal is bekend, maar de uitvoering en performance niet. De nadruk ligt daarnaast (of daarom) ook meer dan voorheen op het spelen van muziek dan op emotionele praatjes over het verleden. Minder beelden van Freddie, meer actie van Adam.

Uiteraard doen Queen en Lambert nog genoeg om de oude fanbase te pleasen. Dat zit ‘m echter vooral in de songkeuze. Van Somebody To Love tot We Will Rock You en van Tie Your Mother Down tot Under Pressure: iedere hit wordt afgevinkt. Qua setlist is deze show nagenoeg hetzelfde als het concert van 2015. Dit maakt dat een concert van Queen + Adam Lambert ook een show is waarvan je als concertganger geneigd bent ‘m af te vinken. Éen keer gezien, prachtig, maar je kent het nu wel, toch? Dat dit niet het geval is, mag een verrassing heten. Anno 2017 naar Queen gaan betekent de ontwikkeling van Adam Lambert meemaken. Hij krijgt deze versteende band weer in beweging. Hij maakt ‘m weer stoer en spannend. Bijna word je benieuwd naar wat de toekomst op Queen-vlak ons brengt.

Fotografie: Bert Treep

Gezien: 13 november 2017, Ziggo Dome, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Recensie: Adam Lambert houdt Queen fit (concert) | OOR