down the rabbit hole

Allemansvriend Jungle blijkt ideale headliner voor Down The Rabbit Hole

Jungle als headliner op een festival van dit formaat zou je kunnen bestempelen als een gewaagde keuze. Sowieso deed het al even de wenkbrauwen fronsen: de band rondom Josh Lloyd-Watson en Tom McFarland – tot niet zo heel lang geleden enkel bekend als J&T – speelt tenslotte ‘slechts’ zeventig minuten. Dat blijkt echter een gouden zet, op alle fronten.

Fotografie Mick de Jong

Want alsof de euforie na de thriller van Oranje tegen Turkije nog niet groot genoeg is, ramt het collectief uit Londen in dat tijdsbestek met een moordend tempo hun oeuvre erdoorheen. Tijd om op adem te komen is er nauwelijks, en getuige de uitzinnige menigte die het veld voor de Hotot doet uitpuilen, is dat geenszins een probleem.

Mooi om te zien hoe de band, die ooit begon als tweetal, maar inmiddels is uitgegroeid tot een zevenkoppige feestmachine, zich het afgelopen decennium heeft ontwikkeld. In 2014, rondom de release van hun titelloze debuutplaat, waren J&T schuchtere en ietwat onzekere mannetjes – jochies, haast – en durfden ze praktisch het publiek niet in te kijken. Fast forward naar vanavond en we zien een band die blaakt van het zelfvertrouwen, voortdurend het publiek opzweept (voor zover dat überhaupt nog nodig is) en doodleuk zijn set met de allergrootste hit begint.

De combinatie van Busy Earnin’ en Candle Flame als openingssalvo doet heel even vrezen dat de Londenaren hun kruit te vroeg verschieten, maar niets is minder waar. Bijna naadloos laten J, T en hun nieuwe (vaste) kompaan Lydia Kitto samen met hun uitstekende band de ene na de andere elektrosoulbanger in elkaar overlopen: als je twee keer met je ogen knippert zou je zomaar weer een hitje gemist kunnen hebben.

De sneltreinvaart die ze hanteren, gaat je niet in de koude kleren zitten – en dus is het maar goed dat het niet veel langer dan één uur duurt, voordat er tussen de stevig op elkaar gepakte mensen in de voorste tien, twintig, dertig rijen nog gewonden vallen.

Het is namelijk godvergeten druk, véél drukker dan een avond eerder bij LCD Soundsystem, waar veel mensen al vroegtijdig het veld verlieten. Prima verklaarbaar natuurlijk, gezien de hapklare brokken die Jungle voorschotelt (in tegenstelling tot James Murphy en de zijnen), maar het laat ook zien dat de Engelsen dondersgoed weten met welke beperkte spanningsboog ze te maken hebben. Het is de ideale headliner voor iedereen – of je erna nou de nacht of je tent induikt. Een heuse allemansvriend.

Gezien: Down The Rabbit Hole 2024, zaterdag (23.45 uur) op de Hotot. Lees hier al onze verslagen.

Zomeractie!

Als je nu een jaar­abonnement op OOR neemt betaal je geen 69,95 maar slechts 53 euro. En je maakt kans op een Yamaha versterker met compacte pianocraft luidsprekers. Kijk hier voor de actie.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter
rock werchter
foo fighters

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter

'Are you ready?, schreeuwt Dave Grohl in de microfoon voor een overvolle festivalweide. 'Yeaaah!' is het overweldigende antwoord. En of ...
Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie
rock werchter
rock werchter

Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie

Het zand is uit de schoenen geschud, de doortocht naar Nederland gemaakt: Rock Werchter zit er weer op. We renden ...
Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?
down the rabbit hole
the national

Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?

Sinds de coronaperiode is de discussie over drugsgebruik op festivals opgelaaid: zowel op Best Kept Secret als dit weekend heeft ...

Allemansvriend Jungle blijkt ideale headliner voor Down The Rabbit Hole