concert

Biffy Clyro pakt Paradiso ook unplugged

Ze hebben er in ieder geval werk van gemaakt, de drie heren van Biffy Clyro. Naar aanleiding van het in mei verschenen MTV Unplugged-album spelen de Schotten vanavond (semi-) akoestisch in een uitverkocht Paradiso. Op het podium staat een grote boom en er liggen her en der takken. Ook de bureaustoelen (!) waar de band zometeen op gaat zitten staan al klaar. Een beetje maf natuurlijk, maar dat past wel bij Biffy Clyro.

Wat ook een beetje maf is, is dat er stoelen in Paradiso staan. Logisch wel, bij een intieme setting als deze past een oplettend publiek, maar op driekwart van de zaal houden de stoelen op. Het zorgt voor een kleine tweedeling op de vloer. Ook omdat het staande gedeelte van het publiek al snel doorheeft dat de bar in de zaal dan dicht mag zijn, maar dat er gewoon bier gehaald kan worden in de kelder en bovenzaal. Aardig wel dat Paradiso portiers heeft neergezet die de deuren openhouden voor bierhalers!

Goed, het optreden zelf. Wie het akoestische album heeft geluisterd (en dat is vanavond gok ik zo’n 99% van de aanwezigen) weet ongeveer wat er gaat gebeuren. De setlist is voor een groot gedeelte hetzelfde, de arrangementen natuurlijk ook, en dus opent Biffy Clyro vertrouwd met The Captain en Biblical. Zanger Simon Neil (met kort koppie) is direct in z’n element en ook de broertjes James (basgitaar) en Ben Johnston (drums) hebben het naar hun zin. Een tussendoortje misschien, maar wel eentje waar ze van genieten. Vaste livegitarist Mike Vennart is er ook bij, net als celliste Susie Blankfield en pianist Richard Ingram. Het mag dan akoestisch zijn, dat betekent niet dat Biffy Clyro niet alsnog een flinke bak geluid wil produceren!

Stiekem is het optreden vanavond echter op z’n best als ze het klein houden. Zoals in Folding Stars, dat Neil alleen op akoestische gitaar speelt. De frontman wordt even uit z’n concentratie gehaald door een wel een heel erg enthousiast meezingende fan op de eerste rij, maar herpakt zich met een geintje. Sowieso zijn het de van zichzelf al meer rustige nummers zoals God And Satan en Many Of Horror – beiden in de toegift – die voor de absolute hoogtepunten zorgen vanavond. Ook fijn dat we een nieuwe track horen: Adored. Al doet deze uitvoering met piano alleen vooral uitkijken naar de uiteindelijke versie.

Biffy Clyro unplugged is vanavond vooral een grote sing-in. Paradiso zingt hartstochtelijk iedere zin mee, het applaus na ieder nummer is ovationeel en de glimlach op de gezichten van de bandleden wordt met de minuut groter. Knap vooral, dat het geen seconde saai wordt, ondanks dat de show toch een dikke anderhalf uur duurt en we af en toe de gierende gitaar heus wel een klein beetje missen. Het ‘hier zijn we toch maar mooi bij’-gevoel is echter zo groot dat de uitzinnige zaal dat gemis voor lief neemt. Alleen jammer dat de verder zo sympathieke band na afloop 35 euro voor een t-shirt durft te vragen.

Fotografie: Luuk Denekamp

Gezien: 3 oktober 2018, Paradiso, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Such Pretty Forks In The Road
album
Alanis Morissette

Such Pretty Forks In The Road

Als je in de tweede helft van de jaren negentig een clipzender aanzette, was de kans dat er binnen een ...
'Ik heb die mensen in het publiek dus tóch nodig'
ontmoetingen

‘Ik heb die mensen in het publiek dus tóch nodig’

En ook al kennen Ferry (De Kift) en Marien (Moss, Opera Alaska) elkaar niet, in het Hollandse zonnetje komen de ...
A New Day Now
album
Joe Bonamassa

A New Day Now

Joe Bonamassa debuteerde in 2000 veelbelovend met A New Day Yesterday. De toen 22-jarige New Yorker speelde uitstekend gitaar en ...

Recensie: Biffy Clyro pakt Paradiso ook unplugged (concert) | OOR