concert

Bij Laufey in Melkweg lijkt alles volstrekt vanzelf te gaan

‘Anything slides these days’, geeft Laufey muzikanten in de dop mee, ergens halverwege haar show in Melkweg. En zij kan het weten. Haar levenslange droom om bekend te worden met een mix van vocale jazz en popinvloeden is werkelijkheid geworden. De Chinees-IJslandse zangeres werd door TikTok populair bij Zoomers en als kersverse Grammy-winnares (Best Traditional Pop Vocal Album voor Bewitched) kunnen de oudere generaties ook niet meer om haar heen. Laufey is een hit.

Fotografie Daniël de Borger

Ze wordt waar nodig bijgestaan door haar band, krijgt later hulp van haar tweelingzus Junia op viool en zet de puntjes op de i door het slotakkoord solo af te werken. Wie zich op de dromerige jazzsound laat meevoeren naar het door haarzelf genoemde Laufey Land komt terecht in een wereld waar oud en nieuw samenkomen. Waar gevoel boven genre staat, jazz ineens toegankelijk en hip is en liefdesperikelen hardop uitgesproken mogen worden. Het is dié ongewone combinatie die haar TikToks miljoenen views bezorgt en inmiddels over de hele wereld volle zalen bezorgt.

In de uitpuilende Melkweg wachten de ouders braaf achterin de zaal terwijl hun kroost gilt, meezingt en zich toch respectvoller opstelt dan menig volwassen publiek. Zo tasten de fans in de openingsfase voorzichtig af of meezingen gewaardeerd wordt. Na goedkeuring vanaf het podium klinken de rest van de avond honderden stemmen als achtergrondkoor, maar is het stil als de muziek daarom vraagt. Laufey oogt ontspannen, maakt grapjes en zet zichzelf in haar nummers neer als onhandige tiener met liefdesproblemen. Door de warme podiumsetting met lampen en sterrenlichtjes heeft ze haar ontwapenende charisma niet eens nodig om het publiek in te pakken.

Als een amfibie beweegt de singer-songwriter zich door de setlist heen. Het maakt niet uit of dat nou met de warme bossanovaklanken van Falling Behind op de achtergrond moet, of met wat ad lib tijdens het jazzy Like The Movies. Het lijkt allemaal zo makkelijk te gaan. Tijdens de korte pauzes tussendoor legt ze uit wat het volgende nummer voor haar betekent en wisselt ondertussen regelmatig van instrument: voor I Wish You Love kruipt ze achter haar cello en bij Goddess is het de beurt aan de piano. Een compliment ook voor haar entourage. Niet vaak vinden we in de Melkweg een klein strijkensemble aan de zijkant van het podium.

De knuffelrat en pluche bloem die tijdens eerdere nummers zijn aangereikt uit het publiek vertolken een hoofdrol als Junia ten tonele verschijnt. Het intieme Best Friend verandert in een slapstickintermezzo als laatstgenoemde slaande bewegingen met de bloem maakt en twee tellen later de rat op de schouder van haar evenbeeld posteert. Het haalt Laufey uit haar concentratie en tijdens het zingen barst ze in lachen uit. Het excuus dat volgt is overbodig. Even zijn de zussen weer de tieners die een hoofdrol vormen in de songteksten. Voor de fans is het een zoveelste feest der herkenning.

‘Just play Goddess already’, kopt een omhooggehouden bord al het halve optreden in de armen van een bezoeker. Eerder op de dag is de nieuwe track officieel uitgekomen, dat samen met nog drie nieuwe nummers op Bewitched: The Goddess Edition terecht zal komen. Haar meest eerlijke nummer tot nu toe, aldus de zangeres. Daar, alleen op het podium bezingt ze haar gebroken hart met zoveel gevoel dat je een speld kunt horen vallen: ‘I’m a goddess on stage / Human when we’re alone.’ Een betere apotheose konden we niet wensen. Achterin de zaal en buiten voor de deur beginnen euforische pubers en tieners hun ouders van alle nieuwe herinneringen op de hoogte te brengen.

Gezien: 6 maart 2024 in Melkweg, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...

Bij Laufey in Melkweg lijkt alles volstrekt vanzelf te gaan