best kept secret

Caroline Polachek verricht wonderen op Best Kept Secret

De Nederlandse wonderen zijn de wereld nog niet uit. Afgelopen week kampte Caroline Polachek, de naam met veruit de meeste buzz op het affiche Best Kept Secret, met een bovensteluchtweginfectie, waardoor zij haar belangrijkste instrument kwijtraakte. Optredens in Parijs en Dublin moesten er stuk voor stuk op het laatste moment aan geloven. Caroline bleef echter hoopvol en zei te geloven in ‘Dutch miracles’, wij doen dat na vanavond ook.

Fotografie Anne-Marie van Rijn

Alsof de verwachtingen in aanloop naar vanavond nog niet hooggespannen genoeg waren, begint de show met het wegtikken van zestig seconden. Hierna wordt het publiek vlot uit zijn lijden verlost door een overtuigend salvo oerkreten van album­opener Welcome To My Island. Caroline is er. En hier lijkt ze zelf ook verguld mee te zijn. Al vroeg in de show vliegen de handkussen en dankbetuigingen ons om de oren.

Gehuld in zwarte laarzen en een wit bloemblad ter grootte van haar bovenlichaam, beweegt Polachek zich over het podium alsof ze in haar eigen videoclip speelt, waarbij ze het zingen combineert met drukke danspasjes en een expressieve mimiek. De Amerikaanse popster oogt vanavond in blakende gezondheid. Hetzelfde kunnen we al snel concluderen over de conditie van haar stembanden. Tijdens de eerste nummers klinkt Polacheck misschien net wat ijler dan gewoonlijk tegen de achtergrond van plompe bassen en dreunende drones, eenmaal warmgedraaid weet zij ogenschijnlijk moeiteloos de onbereikbare hoogtes van weleer te halen.

Het eerste blokje van de show volgt nauwgezet de opbouw van laatste album Desire, I Want To Turn Into You. Na Pretty in Possible en Tik-Tok-hit Bunny Is A Rider volgt het broeierige zomernummer Sunset. Op de achtergrond schijnen goudgele lichtbundels en drijven wolken door de geanimeerde avondlucht. Wie dan een blik opzij werpt, ziet mannen tussen de dertig en veertig jaar in complete vervoering op sensuele wijze hun armen boven zich uitstrekken. Dit is wat Caroline blijkbaar losmaakt in de moderne mens. Een onbeantwoord verlangen naar een mythisch verleden. Een verlangen naar het verlangen. 

Snel maken de lieflijke schapenwolkjes plaats voor donkere onweerswolken die het decor vormen voor Ocean Of Tears. Een nummer van haar eerste album, waarin naast de uithalen ook het instrumentale werk, verzorgd door drie bandleden en een bandje, hard door de Two galmt. Toch komt de stem van Caroline, stralend middelpunt van de show, het best tot haar recht a capella of begeleid door een akoestische gitaar. Bijvoorbeeld in vroeg hoogtepunt Billion, dat begint met een koele Stranger In Moscow-beat om later open te breken in een apotheose van engelenzang. Met het ruitenwisserzwaaien tot achter in de tent vinden popster en publiek toenadering tot elkaar, terwijl het klinkt: ‘I never felt so close to you’. 

De vulkaanuitbarstingen van So Hot You’re Hurting My Feelings (“based on a true story, that’s happening right now”) vormen het slotstuk van een gelikte popshow volgens het boekje. Caroline stuurt ons een kwartier voor tijd de zwoele zomeravond in, maar dat deert niet. Het verlangen is geheel wederzijds.

Gezien: Best Kept Secret 2023, 9 juni (21.15 uur) in de Two. Lees hier al onze verslagen van Best Kept Secret.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Nothing But Thieves, Keane, The Analogues, S10, Palaye Royal, Stanley Donwood & Thom Yorke, Jane’s Addiction, Mdou Moctar, Arooj Aftab ...
'Pinkpop is gewoon meer popfestival dan rockfestival geworden'
interview

‘Pinkpop is gewoon meer popfestival dan rockfestival geworden’

Programmeur Rob Trommelen vindt dat Pinkpop vooral vrolijkheid moet oproepen. 'Als het te ingewikkeld wordt, gaat zo’n festival als een ...
Samen Tegen Elkaar
pop
Goldband

Samen Tegen Elkaar

In Grand Hotel Europa, de bekende roman van Ilja Leonard Pfeijffer, maakt het naar de schrijver vernoemde hoofdpersonage een documentaire ...

Caroline Polachek verricht wonderen op Best Kept Secret